Skip to content

De Torekes

Project

Torekes?

De Torekes zijn een complementaire munt. Dat wil zeggen dat het een munt is die bestaat naast de euro. Zoals de euro hebben Torekes een bepaalde waarde. 1 Toreke is 10 eurocent waard.

De Torekes werden in 2010 ingevoerd in de wijk. Sindsdien hebben ze een belangrijke rol gespeeld in allerlei initiatieven in Rabot-Blaisantvest.

Door je in te zetten voor de wijk Rabot-Blaisantvest kan je Torekes verdienen. Op verschillende plekken in de wijk kan je met je Torekes aankopen doen.

Waarvoor krijg je Torekes?

Torekes verdien je door je in te zetten voor de wijk Rabot-Blaisantvest. Dat kan je doen als individu, bewonersgroep of als vrijwilliger bij een organisatie in de buurt. Initiatieven die bijdragen aan een betere buurt komen in aanmerking voor Torekes. Dit kunnen zeer uiteenlopende activiteiten zijn, gaande van voorlezen voor kinderen in een school, gratis sportlessen aanbieden, zwerfvuil ruimen, helpen tijdens werkdagen op de verschillende volkstuinen in de buurt… Een volledig overzicht vind je op de Torekes-website.

Waar kan je betalen met Torekes? 

De Torekes die je verdient kan je op verschillende plaatsen in (en soms buiten) de wijk verzilveren. Bij verschillende handelaren en organisaties in de wijk kan je betalen met Torekes.  Maar je kan bijvoorbeeld ook met Torekes bioscooptickets, postzegels, lijntickets en vuilniszakken (per stuk) kopen in het Torekesloket. Een volledig overzicht vind je op de Torekes-website of in deze catalogus.

Waarom Torekes?

Complementaire munten hebben vaak een eigen doel. Bij de Torekes is dat ook het geval. Onze munt heeft twee belangrijke doelstellingen. Enerzijds willen we de wijk Rabot-Blaisantvest aangenamer maken om in te leven. Anderzijds willen we de mensen die zich daar voor inzetten waarderen. We vinden het belangrijk om de mensen te erkennen die in hun vrije tijd van onze buurt een beter plek maken. De Torekes maken die inzet zichtbaar. Doordat mensen gaan samenwerken stimuleren Torekes ook ontmoeting en sociale cohesie en dat doet de wijk goed. Niet het aantal uitgegeven Torekes, maar de dynamiek en solidariteit die de Torekes teweeg brengen tussen mensen is belangrijk.

Hoe werkt het?

Verschillende initiatieven in de buurt waarderen vrijwillige inzet met Torekes. Het verschil tussen Torekes en de euro is dat iedereen op dezelfde manier wordt gewaardeerd. Of je nu een uur zwerfvuil gaat opruimen of een uur gaat voorlezen in een school, krijg je er telkens 25 Torekes voor. Het belangrijke is dat het allemaal activiteiten zijn die de wijk aangenamer maken.

Wie maakt het mogelijk?

SAAMO Gent is verantwoordelijk voor het beheren van dit project. De financiële middelen die het project mogelijk maken, komen van Stad Gent.

Naast SAAMO zijn er vele ander partners die hun vrijwilligers waarderen met Torekes. Die partners zijn onder andere scholen in de buurt, bewonersgroepen, organisaties die een werking hebben in de wijk…

Ook de handelaren zijn een onmisbaar onderdeel van het project. Dankzij hen kunnen mensen hun Torekes verzilveren.

De belangrijkste groep zijn echter de mensen die zich inzetten voor de buurt. Het is het werk dat zij leveren voor de buurt en hun buren waar alles om draait.

 

Op de agenda

Warm afscheid van de Torekes

04/05/2023

Na 12 jaar zwaait SAAMO Gent de Torekesmunt uit en draagt ze over naar de Dienst Beleidsparticipatie van Stad Gent…

Nieuws & verhalen

Torekes zijn al 10 jaar de munt van de Gentse Rabotwijk

Torekes zijn al 10 jaar de munt van de Gentse Rabotwijk

Eind januari 2021 werd met een online-event ’10 jaar Torekes’ gevierd. De munt beloont bewoners uit de wijk Rabot-Blaisantvest voor…

Back To Top