skip to Main Content

Brugfigurenwerking in het onderwijs

Project
Brugfiguren Zijn Dé Schakel Tussen School, Welzijnsdiensten, Het Gezin En De Buurt
Brugfiguren Zijn Dé Schakel Tussen School, Welzijnsdiensten, Het Gezin En De Buurt
Brugfigurenwerking In Het Onderwijs Biedt Ondersteuning Aan Basisscholen Die Werk Willen Maken Van Gelijke Ontwikkelingskansen.
De Brugfigurenwerking In Het Onderwijs Gaat In Dialoog Met Basisscholen, Zodat Zij Hun Beleid Afstemmen Op De Noden En Behoeften Van Kwetsbare Gezinnen.

Eén op zeven kinderen in Vlaanderen groeit op in kansarmoede. Scholen merken dat steeds meer gezinnen het moeilijk hebben. Hoe spreek je als school een gezin hierover aan? Welke steun kan je als school bieden? Scholen voelen zich onvoldoende gewapend om met de groeiende kwetsbaarheid en diversiteit om te gaan. SAAMO West-Vlaanderen zet in op Brugfigurenwerking, om ondersteuning te bieden aan basisscholen die werk willen maken van gelijke ontwikkelingskansen.

Dé schakel tussen school, welzijnsdiensten, het gezin en de buurt

Brugfiguren zijn neutrale tussenpersonen die een vertrouwensband opbouwen tussen gezinnen in een kwetsbare positie, de school en sociale partners. Dankzij het contact met de Brugfiguur, vinden ouders sneller de weg naar de juiste ondersteuning of hulpverlening.

In West-Vlaanderen wordt de meerwaarde van Brugfiguren meer en meer erkend. Afgelopen twee jaar zijn er in de provincie 18 nieuwe Brugfiguren gestart.

“De oplossing ligt niet enkel in het ondersteunen van de kwetsbare gezinnen. Ook de school zelf kan acties ondernemen om de situatie van deze kinderen en hun ouders te verbeteren.” -Opbouwwerker, Veerle

In dialoog

SAAMO West-Vlaanderen gaat ook in dialoog met scholen, zodat zij hun beleid afstemmen op de noden en behoeften van kwetsbare gezinnen. Dit kan gaan over sensibilisering van de leerkrachten rond kansarmoede, kostenbesparend werken, beleid rond uitstapjes, ouderparticipatie, enzovoort.

“Als ik nu uitstappen plan, dan denk ik terug aan de getuigenis van de ervaringsdeskundige. Ik probeer creatief te zijn en de kosten zo laag mogelijk te houden.”

Kleuterjuf, Els

Lerend netwerk

SAAMO West-Vlaanderen ondersteunt lokale besturen en hun Brugfiguren, samen met de provincie West-Vlaanderen en expertisecentrum Vonk. Dit doen ze door het organiseren van intervisiegroepen, tref- en vormingsmomenten en het uitsturen van een thematische nieuwsbrief.

We zijn trots dat we met ons ondersteuningstraject van drie jaar alle Brugfiguren in de provincie bereiken. Ook beleidsmedewerkers van lokale besturen nemen deel. We willen hen verder inspireren en ervaringen laten uitwisselen zodat de functie van Brugfiguur zich verder kan ontwikkelen als een optimale schakel tussen onderwijs en welzijn. Op die manier versterken we de scholen in hun armoede-en diversiteitsbeleid.” – Teamverantwoordelijke, Joke    

Tools

SAAMO stopt niet bij de analyse. SAAMO werkt samen met wie uitsluiting ervaart en partners aan oplossingen.
Die oplossingen vertalen zich in modellen en aanpakken waar anderen mee aan de slag kunnen of die kunnen inspireren.
Bij de 'Tools' vind je draaiboeken, filmpjes en andere documenten waarmee ook jij uitsluiting kan aanpakken.

Inspiratie -en praktijkboek brugfiguren in een landelijke omgeving

Najaar 2018 werd de ervaring van de brugfigurenwerking in Wingene, Houthulst en Eeklo gebundeld in een inspiratie- en praktijkboek. Download…

Op de agenda

Trefmoment Brugfigurenwerking Onderwijs

17/12/2021

Aangepast programma Vrijdag 17 december Van 9u tot 11.30u | Online via Teams Vanaf 8u45 | Inloggen 9u | Start…

Nieuws & verhalen

De Brugfigurenwerking In Het Onderwijs Gaat In Dialoog Met Basisscholen, Zodat Zij Hun Beleid Afstemmen Op De Noden En Behoeften Van Kwetsbare Gezinnen.

Van Avelgem tot Oostende: Brugfiguren versterken de relatie tussen ouders en de school

Eén op zeven kinderen groeit op in kansarmoede. Scholen merken dat steeds meer gezinnen het moeilijk hebben. Brugfiguren bouwen een…

Back To Top