Skip to content

Update van E-pub Zorgzame Buurten

23/02/2024

SAAMO lanceerde in april 2022 de E-publicatie ‘Minder mazen, meer net. Op weg naar zorgzame buurten.’ De ontwikkelde aanpak en de bijhorende praktijken (15 tools) inspireerden tal van initiatiefnemers van zorgzame buurten.

Proficiat voor jullie mooie publicatie! Het is zéér leesbaar, toegankelijk en mooi vormgegeven. Hier gaan de vele initiatiefnemers van zorgzame buurten in Vlaanderen echt veel aan hebben.

Vijf extra tools en focus op duurzaamheid

SAAMO zette de voorbije twee jaar verder in op praktijkontwikkeling. Wat aanleiding geeft tot een update van de e-publicatie. In de update is er aandacht voor de thema’s duurzaamheid, samenwerking en sociale netwerken. We voegden vijf extra tools toe:

  • Een leidraad om buurtactiviteiten te organiseren (pg 34)
  • Co-creatie dag van de buren. Goede praktijk uit Wingene (pg 35)
  • Verduurzamen: een proces (pg 42)
  • Verduurzamen: toetsingskaders (pg 43)
  • Tips voor samenwerken met externe partners (pg 47)

Iedere tool bevat ook enkele interessante downloads om direct mee aan de slag te gaan.

Ontdek de bijgewerkte versie van de E-publicatie ‘Minder mazen, meer net’

Goede praktijk: dag van de gesellige buren in Wingene

Wil je meer verbinding creëren in een bepaalde buurt in je gemeente? Speel dan in op speciale dagen zoals ‘de dag van de buren’ of  acties zoals ‘de Langste Tafel’ in kader van ‘de week van verbondenheid’.

Wanneer buren zelf de leiding nemen bij de organisatie worden meer mensen en buurten bereikt. Dat bewijst de aanpak van gemeente Wingene:

Op zondag 21 mei 2023 vierde de gemeente Wingene de Dag van de Gesellige Buren. Maar liefst 54 Gesellige Buren zetten een tafel buiten en zorgden voor koffie en taart.  Samen slaagden ze er in om 1 op 6 of ongeveer 1000 Wingenaars rond de tafel te krijgen.  Een straf resultaat! En wat meer is: Het succes zorgde ervoor dat de organiserende Gesellige Buren nadien enthousiast waren om nog andere engagementen op zich te nemen.

Het initiatief lag bij de bewoners zelf, het lokaal bestuur zorgde voor de promotie van het initiatief via verschillende kanalen, het aanreiken van communicatie-instrumenten (gezamenlijke uitnodiging) en een goede ondersteuning van de vrijwilligers.

Laat je inspireren door de aanpak in Wingene

PS: in 2024 valt de Dag van de Buren op vrijdag 31 mei, Week van Verbondenheid is van 30 mei tot 9 juni

Kortemark kiest voor duurzame verankering zorgzame buurten

Zonder opstap naar een duurzame en lokale inbedding blijft het concept ‘zorgzame buurten’ een tijdelijk project.

Kortemark koos al van bij aanvang om structureel iemand aan te werven voor het outreachende werk van het Sociaal Huis.  Gemeentelijk opbouwwerker Merlijn Lombaert werd het vaste aanspreekpunt en coördineert de voortgang van alle projecten. Extra troef is de sterke samenwerking met het dienstencentrum De Wimperlinde.  Op die manier overstijgt de werking van Zorgzame Buurt Kortemark het projectmatige en kunnen we spreken van een sterk lokaal sociaal beleid met volgehouden aandacht voor nabije zorg-en dienstverlening.

Opbouwwerker Linde Vande Woestyne

Trekkers van Zorgzame Buurten die vragen hebben bij de verduurzaming van hun project, vinden in de publicatie toetsingskaders. Een handig instrument om te gebruiken op verschillende overlegtafels: fundamenten bespreken met het beleid, acties evalueren met de brede stuurgroep, een visietoets met de kernpartners.

Check de toetsingskaders 

Bekijk ook de video ‘Hoe ga je verder met je zorgzame buurt?’

Wens je bijkomende informatie over zorgzame buurten?

Contacteer opbouwwerkers Linde Vande Woestyne of Rubie Derutter

Back To Top