Skip to content

Duurzaam werk(t) | Touria vertelt

24/09/2022

Hoe vind je duurzaam werk? Vandaag vertelt Touria. Touria praat met Sarah van het project ‘Duurzaam werk’.

Touria is vrijwilligster in het Kielse buurtwerk van SAAMO. In juli startte ze in het hospitality-team van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen dat op 24 september opende. Maar hoe belandt een vrijwilligster van het buurtwerk nu in het museum?

Hoe zou jij jezelf omschrijven?

“Mijn naam is Touria en ik ben een Brusselaar van 40 jaar, mijn ouders kwamen van Marokko naar België in 1963. Wij woonden in Brussel maar mijn papa werkte in Antwerpen. Hij heeft hier het hele tramnetwerk mee aangelegd. Sinds mijn huwelijk, 21 jaar geleden, woon ik in Antwerpen. Ik verhuisde voor mijn man en mijn schoonfamilie. Intussen hebben we 4 kinderen. Ik woon hier graag. Ik zou niet meer kunnen zeggen of Antwerpen mij adopteerde of dat ik Antwerpen adopteerde.”

“Ik weet niet meer of ik Antwerpen adopteerde of Antwerpen mij.”

“Ik studeerde psychologie aan de VUB. Daarna werkte ik jaren voor KBC. Ik deed dat erg graag, maar ik miste iets. Ik wou meer doen met mijn oorspronkelijke studie. Daarna volgde ik veel opleidingen waaronder: shiatsu, aromatherapie, fytotherapie, natuurgeneeskunde, lichttherapie. Zaken doen met mijn handen was voor mij een belangrijke aanvulling op het praten, zowel voor mezelf als voor de mensen waarmee ik werk.”

Een leven lang leren

“Het leuke aan vrijwilligerswerk vind ik het contact met mensen en dat ik mijn kennis kan delen. Zo gaf ik een infosessie over aromatherapie. Samen met de deelnemers maakte ik een dagcrème en vertelde ik wat je huid doet om afval af te voeren. In juli organiseerde ik een uitstap met het buurtwerk naar Brussel. Ik kon mensen vertellen over mijn thuisstad. Ik woon op het Kiel en wil mijn steentje bijdragen. Ik wil ook in bijberoep starten als therapeut met shiatsu. En dankzij mijn deeltijdse job die ik sinds kort heb bij het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, kan ik makkelijker in bijberoep gaan en betaal ik lagere sociale bijdragen als zelfstandige.”

Hoe ken jij SAAMO?

“Vorige zomer ging ik via een kennis voor het eerst mee op uitstap naar Oostende. Zo ben ik ook toegevoegd aan de WhatsApp groep ‘deelnemers de stek’ en kwam ik met mijn zoontje langs op het Winterfeest. De Stek is een gezellige plaats, als je binnenkomt neem je een koffie, je ontmoet zeker iemand om een tof gesprek mee te hebben of om iets nieuws te leren. Kortom, in het buurthuis blijf je graag plakken.”

Hoe verliep jouw zoektocht naar werk?

Vrijwilligerswerk werd onmiddellijk werk

“Ik stond op een punt in mijn leven waarop ik genoeg gegeven had aan mijn kinderen en waarop ik iets wou teruggeven aan de samenleving. Ik kwam naar SAAMO om als vrijwilliger te werken en zo raakte ik aan de praat met jou over een openstaande vacature bij het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen. Dat is het museum in Antwerpen-Zuid dat al 11 jaar dicht is voor renovatie en op 24 september 2022 terug open gaat.”

Aanmoediging om te solliciteren

“Ik zocht op dat moment nog niet actief naar werk maar ik was wel onmiddellijk enthousiast over de vacature. In eerste instantie dacht ik zelfs, dat ik niet de juiste capaciteiten had voor deze job. Ik was onzeker over mijn kennis van het Nederlands omdat ik Franstalig ben. En ik weet wel veel over kunst maar ik ben er niet in gespecialiseerd. Ik ben SAAMO heel dankbaar voor de aanmoediging en het vertrouwen die ze mij gaven om te solliciteren.”

“Ik kwam naar SAAMO om als vrijwilliger te werken en zo raakte ik aan de praat over een openstaande vacature.”

Solliciteren is gewoon ‘durven’

“Er solliciteerden meer dan 300 mensen bij KMSKA en 110 mensen werden uitgenodigd voor een interview. Nog eens de helft daarvan kreeg een contract. Ik ben blij dat ik er één van ben. De sollicitatie verliep in 3 rondes. Eerst had ik een interview met 2 personen, dan een gesprek om mijn talenkennis te testen en tot slot een rollenspel met een acteur, die een bezoeker van het museum speelde. Aan iedereen die wil solliciteren wil ik aanraden om het gewoon te ‘durven’. Ik heb geen zelfvertrouwen in mijn Nederlands. Maar ik probeerde het voor de lol te doen.”

Sollicitatiedag – confettidag

“De dag van mijn sollicitatie was een echte ‘confettidag’. Het viel in de vastenmaand ramadan en ik draag een hoofddoek. Mensen hebben vaak vooroordelen. Maar tijdens mijn sollicitatie voelde ik dat niet.  Ik verwachtte er opmerkingen over te horen, maar niemand is er over begonnen. Ze vroegen meermaals of ik iets moest drinken. Ik voelde geen wij-zij-denken. Daarenboven was mijn papa net die dag 19 jaar geleden gestorven. De sfeer tijdens het interview zat zo goed dat ik ook vertelde over mijn papa die altijd in Antwerpen gewerkt had. Degene die me interviewde zei: ‘Je bent echt een hele sterke kandidaat. Je papa zal erg trots zijn dat zijn dochter straks in dit Antwerpse museum werkt.’ Ik vond dat erg ontroerend.”

“De dag van mijn sollicitatie was een echte ‘confettidag’.”

Werken is ook kunnen bijleren

“Ik ben nu 2,5 maanden bezig en ik heb echt ontzettend veel geleerd. We zijn als medewerkers erg goed verzorgd. De slogan van het museum is “het schoonste gevoel”. Ik weet nu echt hoe dat voelt. Ik leerde over kunst, gastvrijheid, EHBO, info over het gebouw, over de kunstcollectie. Ik voel me echt een onderdeel van de toekomstige beleving van elke bezoeker.”

Wat vind je belangrijk in een job?

Evenwicht

“Ik vind work-life balance heel belangrijk. Ik wil deeltijds werken en dichtbij huis werken. Met tram 4 ben ik nu binnen 9 minuten bij het museum. Ik kan niet een hele dag achter een computer werken. Ik heb interactie nodig met mensen. In mijn toekomstige job ga ik verwend worden en gaat die nood zeker en vast bevredigd worden. Ik ga mensen van over heel België en over heel de wereld ontmoeten.”

“Ik ga mensen van over heel België en de over de wereld ontmoeten.”

Tussen schilderijen werken

“De omgeving waar ik werk vind ik ook een belangrijke factor. Ik ga elke dag kunnen genieten van een prachtig spektakel, prachtige schilderijen. Er hangen meer dan 650 schilderijen in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen. Sommige schilderijen kosten zelfs miljoenen euro’s. En ik ga daar gewoon elke dag werken. Wow.”

Je hebt nog een boodschap voor mensen?

“Veel mensen denken dat een museum geen plaats voor hen is. Dat het enkel een plaats is voor mensen met veel geld. Maar dat is niet waar. Het museum is voor mij een andere wereld. Er is geen geloof, geen nationaliteit, geen inkomen. Je bent daar voor kunst. Dat is voor iedereen. Het is een prachtige plek in Antwerpen en iedereen mag daar van meegenieten. Dit weekend is het hele weekend feest. Ik raad iedereen aan om te komen, ook na het openingsweekend. Mensen met een A-kaart en verhoogde tegemoetkoming of jongeren onder de 18 jaar mogen gratis binnen. Op de eerste dinsdag van de maand betalen mensen met A-kaart zonder kansentarief €10 in plaats van €20.”

“Het museum is voor mij een andere wereld. Er is geen geloof, geen nationaliteit, geen inkomen. Je bent daar voor kunst. Dat is voor iedereen.”

“Eigenlijk heb ik een liedje dat perfect bij het museum past: Imagine van John Lennon. Dat gaat zo: ‘Stel je voor dat er geen landen zijn. Het is niet zo moeilijk. Dat er niets is om voor te doden of voor te sterven. En ook geen geloof. Stel je voor dat alle mensen samenleven in vrede. Je kan zeggen dat ik een dromer ben. Maar ik ben niet de enige. Ik hoop dat je, je op een dag bij ons aansluit. En dat de wereld één zal zijn.’ Voor mij is een museum een plaats waar we dat kunnen waarmaken.”

 

Meer info over het museum.

Lees meer over het model Urbaan.

Lees meer over het project Duurzaam werk.

Back To Top