Skip to content

Urbaan werkt en vertelt | Ahmed

17/11/2021

Met Urbaan werken SAAMO en GATAM een model uit dat mensen ondersteunt om op termijn duurzaam werk te vinden. Deze nieuwe vorm van dienstverlening omschrijven we als ‘makelaar naar werk’. Elke maand laat een opbouwwerker van Urbaan iemand aan het woord die werk zoekt. Een persoon die vertelt over wat werk in zijn of haar leven betekent. Vandaag vertelt Ahmed.

Achtergrondinfo:

“Ik ben Ahmed, 29 jaar en ik ben afkomstig uit Palestina. Ik behaalde een bachelor in de rechten in Palestina. Daarna begon ik de masteropleiding rechten, maar dit kon ik niet afmaken vanwege de oorlog. In 2019 vluchtte ik naar België. Ook mijn zus is gevlucht. Zij woont nu in Canada. De rest van mijn familie bleef in Palestina. Ik mis mijn familie heel erg. Ik mis ook de job die ik daar had als jurist. Er werd heel anders met mij omgegaan als advocaat. Ik voelde veel meer respect van anderen. In België kan ik mijn beroep als advocaat helaas niet uitoefenen, omdat ik enerzijds de taal nog niet goed spreek en anderzijds moet ik mij bijscholen in het Belgisch rechtssysteem.”

Hoe zou jij jezelf omschrijven?

“Ik hou er van om mensen te helpen. Ik ben altijd nieuwsgierig hoe ik bepaalde problemen kan oplossen. Ik ben heel rustig in de omgang en erg toegankelijk. Ik zou mezelf daarom omschrijven als een integer mens, omdat dat dat heel belangrijk is als advocaat. Daarnaast doe ik graag aan sport om mijn hoofd leeg te maken. Vroeger deed ik aan kickboks. Helaas kan ik dit niet meer doen vanwege een schouderblessure die ik opliep na een Israëlisch bombardement met een F-16 straaljager. Daarom ga ik nu joggen, maar dat is natuurlijk niet hetzelfde (lacht).”

Ahmed, ik hoor dat je vaak refereert naar je beroep als advocaat. Hoe komt dat?

“Het is altijd een droom van mij geweest om een advocaat te worden. Ik heb er heel veel werk in gestoken om dit doel te bereiken. Ik was daarom erg gelukkig toen ik eindelijk mijn bachelordiploma in handen had. Eindelijk kon ik aan de slag als jurist. Ik vond snel een job bij een advocatenbureau. Ik ging graag werken. Ik had het gevoel dat ik streed tegen onrecht. Helaas spatte mijn droom in 2019 uiteen. Het doet mij ontzettend veel pijn om mijn droom in duigen te zien vallen. Eens ik in België aankwam, ben ik een meteen een procedure gestart om mijn diploma te laten erkennen. Maar dit is vanwege de taal en de andere wetgeving niet mogelijk. Nu droom ik ervan om sociaal werker te worden. Ik oefen mijn Nederlands en doe vrijwilligerswerk bij SAAMO.”

“Het is belangrijk om te werken voor mijn mentale gezondheid.”

Waarom zoek jij werk?

“Je kan niet leven zonder inkomen. Het leven in België is heel duur. Als ik geen werk vind beland ik in de armoede. Ik voel me verantwoordelijk om mijn familie in Palestina financieel te ondersteunen. Ik stuur iedere maand ongeveer €100 naar mijn thuisland. Ik zoek ook werk om mijn toekomst op te bouwen en hopelijk ooit te trouwen. Daarnaast is het belangrijk om te werken voor mijn mentale gezondheid.”

Hoe zoek jij werk?

“Ik zoek werk via het internet, op websites zoals Indeed of VDAB. Ik vraag ook binnen mijn eigen netwerk of zij weten hoe ik aan werk kan geraken, maar zij zitten vaak in hetzelfde situatie als ik. Ik ga ook fysiek op zoek naar werk via interims, maar ook daar vind ik niet wat ik zoek. De jobs zijn vaak praktisch en fysiek terwijl ik graag met mensen wil werken. Ik ben bij jullie (Urbaan) geraakt via het buurtwerk. Ik hoop dat jullie mij kunnen ondersteunen in het traject naar werk dat écht bij mij past. Het blijft namelijk een droom van mij om een beroep uit te oefenen waarin ik mensen kan helpen. Het maakt mij niet uit of dat nu als advocaat is of als sociaal werker.”

“Ik ben een speelbal voor de interims. Ik kan enkel vacatures invullen die ze door niemand ingevuld krijgen. Dit kwetst mij omdat ik weet dat ik veel kan.”

Welke moeilijkheden kwam je tot nu toe tegen?

“De taal is voor mij een heel grote drempel. Zonder de taal maak je geen kans voor de jobs die ik graag wil uitoefenen. Daarom doe ik ontzettend mijn best om de taal zo snel mogelijk te leren. Eens ik de taal onder de knie heb, dan openen zich alle deuren voor mij. Dan kan ik rechtenstudies volgen, mijn rijbewijs halen en de jobs uitkiezen die ik echt wil.”

Wat ging er goed?

“Ik heb helaas geen goede ervaringen in het zoeken naar werk. Ik ben een speelbal voor de interims. Ik kan enkel de vacatures invullen die ze door niemand ingevuld krijgen. Dit kwetst mij omdat ik weet dat ik veel kan. Ik ben immers geschoold als advocaat maar goed…(zucht).”

“Als jij je werk graag doet, dan heb je nooit het gevoel dat je moet werken.”

Wat doe jij nu al om je jobkansen te vergroten?

“Ik ben gestart met de cursus Nederlands om mijn jobkansen te vergroten. Ik bel elke dag naar verschillende interims of zij werk voor mij hebben. Ik ben als vrijwilliger begonnen bij SAAMO en ik hoop hier ooit te kunnen werken als ik de taal beter onder de knie heb.“

Wat vind je belangrijk in een job?

“Ik vind het belangrijk dat een job past bij de persoon die ze uitoefent. Als jij je werk graag doet, dan heb je nooit het gevoel dat je moet werken. Daarnaast is het belangrijk dat je een job doet met een voltijds contract van onbepaalde duur met goede arbeidsomstandigheden. Ook vind ik het belangrijk dat ik op mijn werk met respect wordt behandeld.”

Wat kan ons project voor jou betekenen?

“Ik wil oefenkansen krijgen om de taal te leren. Ik wil mij ook kunnen inzetten als vrijwilliger in jullie project zodat ik de vaardigheden van een sociaal werker onder de knie krijg. Daarnaast zou ik het fijn vinden als jullie mij zouden helpen met papieren die ik niet goed begrijp en mij natuurlijk helpen aan een job die bij mij past (lacht).”

“Mijn ervaringen kunnen jullie ook nieuwe inzichten geven.”

Hoe kun jij ons in de juiste richting helpen?

“Mijn ervaringen kunnen jullie nieuwe inzichten geven. Toen ik hier kwam zag ik dat er veel mensen zijn die moeilijkheden hadden met de asielprocedures. Ook hier kan ik een rol van betekenis spelen. Ik heb veel kennis over internationaal recht en alles wat met justitie te maken heeft. Ik kan helpen tolken indien dat nodig is of meehelpen tijdens groepsmomenten.”

Interview en foto door Oussama & Matthijs.

 

Lees meer over het model Urbaan.

Lees meer over het project Duurzaam werk.

Wil je op de hoogte blijven van ons nieuws?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Duurzaam werk SAAMO

Project | Duurzaam Werk | Antwerpen

Samen met wie geen werk heeft onderzoekt en ontwikkelt SAAMO modellen die leiden tot duurzaam werk.

Urbaan

Model | Urbaan

SAAMO ontwikkelde tot juni 2022 samen met GATAM een model dat mensen ondersteunt om op termijn duurzaam werk te vinden. GATAM gaat alleen verder met dit model.

Back To Top