Wijkrenovaties
Gent Knapt Op is een opschaling van voorgaande projecten Dampoort KnapT OP! en Rabot KnapT OP!, waarbij in totaal 25 woningen gerenoveerd zijn. Dampoort KnapT OP! was een experimenteel project om woningen van kwetsbare gezinnen gezonder, veiliger, energiezuiniger en duurzamer te maken via een rollend fonds.
“Wie een eigendom kan verwerven, zit er warmpjes in,” is een veelgehoorde uitspraak. Een eigen huis en toch in armoede leven, past niet in dit wereldbeeld. Toch is een huis bezitten geen garantie om niet in armoede te leven of erin terecht te komen.
“Wie een eigendom kan verwerven, zit er warmpjes in,” is een veelgehoorde uitspraak. Een eigen huis en toch in armoede leven, past niet in dit wereldbeeld. Toch is een huis bezitten geen garantie om niet in armoede te leven of erin terecht te komen. Sommige mensen met een laag inkomen gaan tot het uiterste om een woning te kopen, ook al is het huis van slechte kwaliteit en met weinig basiscomfort. Vaak ontbreekt het hen aan middelen om een grondige renovatie of zelfs noodzakelijke herstellingswerken uit te voeren. De gevolgen van deze aankoop zijn ontmoedigend: een ongezonde woning jaagt de eigenaar op extra kosten (torenhoge energiefacturen) en heeft een negatieve invloed op levensdomeinen zoals gezondheid, welbevinden, eigenwaarde…
Andere mensen werden zonder grote problemen eigenaar van een woning, maar kunnen deze door omstandigheden (scheiding, jobverlies, ziekte…) nog maar net afbetalen. Ze hebben echter geen kapitaal meer, en kunnen er geen opbouwen, om te renoveren.
Mensen die zich in dergelijke situatie bevinden, worden omschreven als noodeigenaars. Ze kochten een huis omdat dit op korte termijn financieel haalbaarder was dan een huis te huren, maar belandden letterlijk van de regen in de drop. Ze vallen ook systematisch uit de boot bij stadsvernieuwingsprojecten of renovatiepremies, omdat dit steeds een voorfinanciering vereist.
Wat is ‘Gent Knapt op’?
Huiseigenaars met een beperkt inkomen krijgen een financiële tussenkomst voor de noodzakelijke renovatie van hun woning. Deze tussenkomst moet niet onmiddellijk, maar pas bij verkoop van hun woning terugbetaald worden. Anders dan bij klassieke subsidies worden deze overheidsmiddelen dus niet eenmalig, maar wel meerdere keren ingezet.
Innovatief
Het project Gent knapt op heeft in zich alle kenmerken van een geslaagd project: vernieuwend en innovatief, zowel op vlak van de noden als de aangeboden oplossingen. Dit project koppelt duurzame financiële oplossingen aan een intensieve begeleiding.
Gent knapt op biedt noodeigenaars uit geheel Gent een tussenkomst aan waardoor ze – dankzij een intensieve sociale en bouwtechnische begeleiding – erin slagen om hun woning kwalitatief te renoveren. Wisselt de woning van eigenaar (door verkoop, overlijden, schenking… ) dan keert het geïnvesteerde budget terug naar de overheid die hiermee andere noodeigenaars kan bijstaan.
Via Europese middelen (ICCARus) werd Gent Knapt Op opgeschaald tot 100 dossiers, waarbij kwetsbare huishoudens via het principe van subsidieretentie geholpen werden. Ze kregen hiervoor maximaal
30 000 euro.
Er zijn nog meer voordelen van deze aanpak:
- De individuele begeleiding en de kwalitatieve renovatie versterkt de maatschappelijke positie van de noodeigenaar.
- Mensen kunnen levenslang in hun woning blijven wonen. Het project werpt een dam op tegen sociale verdringing.
- Tijdens de groepsbegeleiding zet men ook sterk in op community building, waardoor het sociaal leven van de deelnemers en het sociaal weefsel van de hele buurt versterkt.
- De energiezuinige ingrepen leveren een belangrijke bijdrage aan de klimaatdoelstellingen.
Via Europese middelen (ICCARus) werd Gent Knapt Op opgeschaald tot 100 dossiers, waarbij kwetsbare huishoudens via het principe van subsidieretentie geholpen werden. Ze kregen hiervoor maximaal 30 000 euro.