Het recht op wonen moet absolute topprioriteit zijn voor de lokale, Vlaamse en federale overheden. Daarom trekt SAAMO Gent mee aan de Woonzaak, een brede en zichtbare beweging die streeft naar een fundamenteel rechtvaardig woonbeleid.
De Woonzaak
Menswaardig wonen is geen individueel, maar wel een sociaal grondrecht Het verdient dus ook een maatschappelijk antwoord. En om een fundamenteel rechtvaardig woonbeleid waar te maken, moet het beleid het geweer van schouder veranderen.
“Wist je dat meer dan de helft van de private huurders in Vlaanderen meer dan een derde van hun inkomen aan de huurprijs uitgeven? Welk budget blijft er dan nog over om van te leven?”
De rechtszaak
Met de Woonzaak dienden we een klacht in tegen het Vlaamse woonbeleid bij het Europees Comité voor sociale rechten van de Raad van Europa. Hugo Beersmans, woordvoerder van de Woonzaak over de klacht:
“Om het allemaal kort samen te vatten, aan de structurele wooncrisis die aanleiding was voor onze klacht, wordt geen oplossing geboden, noch zien we in hoe daaraan in de nabije toekomst wel bijgedragen zal worden. En dat terwijl de gewesten alles in huis hebben om het verschil te maken. Alvast het Vlaamse Gewest holt het recht op wonen, dat ingeschreven is in de Grondwet en in de eigen ‘Vlaamse Codex Wonen 2021’, eerder uit dan dat het werkt aan de versterking ervan.”
“Wist je dat bijna de helft van de private huurwoningen van slechte kwaliteit zijn?”
Midden 2024 verwachten we uitspraak over deze klacht. Ondertussen zet SAAMO Gent in op mee beweging maken rond het grondrecht wonen. We staan in voor gerichte communicatie en voeren campagne rond (deelaspecten van) de Woonzaak.
De inzet van SAAMO
SAAMO zet zich in voor mensenrechten. Via de Woonzaak trachten wij, in samenwerking met de andere SAAMO-regio’s en een netwerk van partners het recht op wonen voor mensen in een maatschappelijk kwetsbare positie te realiseren.
Gent
Eind 2021 vormden we in Gent een brede wooncoalitie, waarbij tal van middenveldorganisaties zich achter de doelstellingen van de Woonzaak schaarden en zich verbonden om hierrond samen te werken. In 2022 werden – vanuit ‘Recht op betaalbaar wonen, geen mens op straat’ een zestal acties gedaan onder de Stadshall, afwisselend getrokken door verschillende partners van de woonzaakcoalitie en omtrent verschillende thema’s. Vanuit die actiemomenten en dankzij de input van passanten, Gentse bewoners, specialisten en academici slaagden de wooncoalitie erin om 30 eisen te formuleren tav het Gentse, Vlaamse en federale beleid. In 2023 gingen we met een zestal van deze eisen aan de slag, samen met de Stad Gent.
De Wooncoalitie engageerde zich ook in de Volksraadpleging in Gent. We namen standpunten in, informeerden mensen over de vraagstelling, trokken de straat op om zoveel mogelijk mensen te overtuigen om te gaan stemmen. Uiteindelijk kwam 15 % van de Gentenaars op straat om uitspraak te doen over het grondrecht wonen. Daarbij werden de voorliggende vragen telkens met ongeveer 80 % positief beantwoord.