Skip to content

Project | Moskeeën en islam in de stad

Project
Moskeeën En Islam In De Stad
Moskeeën En Islam In De Stad

SAAMO Antwerpen heeft een lange traditie in het samenwerken met lokale moskeeën in de buurten waarin we actief zijn. Tot december 2018 liep naast de lokale samenwerking ook het project ‘Moskeeën en islam in de stad’. Dit project is stopgezet.

 

Een stad waarin iedereen zich thuis voelt

Hoe maken we samen een stad waarin iedereen zich thuis voelt? Voor veel Antwerpenaars is geloofsbeleving een belangrijk onderdeel van hun leven. Heel veel Antwerpenaren engageren zich in gebedsruimten en religieus geïnspireerde verenigingen. Zo ook moslims in Antwerpen. Antwerpen telde ten tijde van het project een 47-tal moskeeën waarin honderden vrijwilligers actief waren. Daarnaast waren er nog tal van islamitische organisaties. Het project ‘Moskeeën en islam in de stad’ zocht samen met deze vrijwilligers hoe dit verenigingsleven deel kan uitmaken van een gezamenlijke warme stad.

Een droomplan en een experiment in Antwerpen-Noord

Het project ‘Moskeeën en islam in de stad’ omvatte 2 sporen. Het spoor ‘Moskee van de toekomst’ en ‘het overleg tussen moskeeën in Antwerpen-Noord’. Dit in opvolging van het overleg tussen Borgerhoutse moskeeën, waarover je meer kan lezen in deze publicatie.

Moskee van de toekomst

Hoe kan een Antwerpse moskee er in deze tijden uit zien? Wat kan je er doen? Wie kan er terecht? Daar droomden een groep Antwerpse moslims over. Het resultaat van hun dromen stelden ze voor aan een bredere groep mensen. Daarmee werkten ze een voorstel uit. Dit plan ‘Moskee van de toekomst’ ging langs moskeeën in heel Antwerpen. Antwerpse moskeebesturen dachten na en bespraken de functies die lokale moskeeën kunnen opnemen, naast de gebedsruimte. Ze dachten ook na over wat zij voor de buurten waarin ze actief zijn, kunnen betekenen. Deze droom staat op papier en leeft in de hoofden van heel wat geëngageerde Antwerpenaren. Hopelijk kunnen we ze ooit realiseren.

Moskeeoverleg Antwerpen-Noord

In Antwerpen-Noord waren er ten tijden van het project 14 moskeeën. Zo had je een Turkse, Afghaanse, Marokkaanse, Bengaalse en Pakistaanse moskee. Vaak werden ze opgericht door een groepje gelovigen. Door de positieve ervaringen van Borgerhoutse moskeeën om samen te werken, onderzocht het project wat samenwerking tussen moskeeën in Antwerpen-Noord kan betekenen. Het project ‘Moskeeën en islam in de stad’ ondersteunde in eerste instantie deze moskeeën. Wat is de regelgeving? Hoe kan je als moskee meedoen met buurtactiviteiten? Hoe kunnen moskeeën samenwerken en ideeën met elkaar uitwisselen? Moskeeën die door de overheid erkend willen worden, kregen ook ondersteuning bij het opstellen van hun erkenningsdossier. Er werd een Moskeeoverleg Antwerpen-Noord opgericht. De verschillende lokale overleggen tussen de moskeeën kwamen ook al verschillende keren samen.

Meer weten over dit thema?

  • Wil je moskeeën beter leren kennen? Hou dan in de gaten of een moskee in jouw buurt geen buurtactiviteit organiseert. Ga er eens langs.
  • Zowel moslims als niet-moslims kunnen met een gerust hart aankloppen bij een moskee. Om uitleg te vragen of voorstellen te doen. Een moskee is een open huis waar iedereen welkom is. Lees onze publicatie Samenwerken in en met moskeeën voor tips en ideeën.

Tools

SAAMO stopt niet bij de analyse. SAAMO werkt samen met wie uitsluiting ervaart en partners aan oplossingen.
Die oplossingen vertalen zich in modellen en aanpakken waar anderen mee aan de slag kunnen of die kunnen inspireren.
Bij de 'Tools' vind je draaiboeken, filmpjes en andere documenten waarmee ook jij uitsluiting kan aanpakken.

Samenwerking In En Met Moskeeën

Samenwerken in en met moskeeën

Moskeeën hebben een sleutelrol in een lokale gemeenschap. Deze publicatie is het resultaat van 6 jaar intensief samenwerken tussen een buurtwerk en moskeeën in Borgerhout.

Back To Top