Skip to content

Project | Duurzaam buurzaam

Project
Duurzaam Buurzaam
Duurzaam Buurzaam

Hoe bouwen we duurzame wijken en steden? Een duurzame samenleving met respect voor de wereld en voor elkaar. Eind 2020 liep dit project ten einde.

Solidariteit onder druk

We leven samen in een superdiverse samenleving. Dat is een feit. Maar hoe verloopt dat samenleven tussen mensen die van elkaar verschillen op het vlak van inkomen, herkomst of opleidingsniveau? Tot voor kort was onze solidariteit gebaseerd op gemeenschappen van mensen die op elkaar lijken. Hoe moet het nu verder met die solidariteit? Solidariteit blijkt moeilijker te zijn in superdiversiteit, maar wel mogelijk. Hoe bouw je solidariteit op? En kunnen we daar solidariteit met de hele wereld aan koppelen? Kan dat op een duurzame manier?

Buurtwerken delen

De buurtwerken van SAAMO werkten aan solidariteit in een superdiverse samenleving. Ze hadden extra aandacht voor wie het moeilijk heeft. Hoe ben je goede buren in een superdiverse samenleving? En hoe kan zorg voor de wereld en aandacht voor duurzaamheid ook echt zinvol zijn voor mensen in een kwetsbare positie?

Zo ging het buurtwerk aan het delen. Het Antwerpse buurtwerk van SAAMO werkte 4 jaar rond delen. Intussen deelden de buurtwerken (kinder)boeken, maaltijden, materiaal, tuinen, een bakoven en talent om te maken of te herstellen in houtateliers, fietsateliers, buurtateliers en crea-groepen. Dit deden ze samen met verschillende partners. Zo bouwden ze solidariteit op van onderuit.

Het project Duurzaam Buurzaam vormde samen met andere projecte het hart van de buurtwerken van SAAMO Antwerpen.

Meer weten?

Tools

SAAMO stopt niet bij de analyse. SAAMO werkt samen met wie uitsluiting ervaart en partners aan oplossingen.
Die oplossingen vertalen zich in modellen en aanpakken waar anderen mee aan de slag kunnen of die kunnen inspireren.
Bij de 'Tools' vind je draaiboeken, filmpjes en andere documenten waarmee ook jij uitsluiting kan aanpakken.

Gedeelde Belangen?

Gedeelde belangen? | inspiratieochtend rond de inclusieve delende stad

De Antwerpse buurtwerken van SAAMO organiseerden 29 november 2019 een inspiratieochtend rond ‘de inclusieve delende stad’. 

Solidariteit Kronenburg

Solidariteit in de wijk Kronenburg | Joke en Hafida vertellen

Hoe ontstaat solidariteit in een wijk? Opbouwwerkers Joke en Hafida van SAAMO Dinamo gingen een paar jaar geleden aan de…

Back To Top