Ga naar hoofdinhoud

Model | Sociale Kruidenier Deurne

Model

© Goods to Give – Sociale kruidenier Tkruideniertje Kalmthout, Sociaal Winkelpunt vzw

Sociale Kruidenier Deurne

© Goods to Give – Sociale kruidenier Tkruideniertje Kalmthout, Sociaal Winkelpunt vzw

In Deurne is er een Sociale Kruidenier. Denk bij een kruidenier aan een winkel in je buurt met diverse producten aan een betaalbare prijs. Maar een sociale kruidenier is meer dan een winkel alleen. Het staat ook voor een plaats waar mensen elkaar ontmoeten. Het is een plaats om samen activiteiten op te zetten. SAAMO zet de sociale kruidenier op binnen het project Solidariteit.

De sociale kruidenier wordt vormgegeven door een team van toegewijde vrijwilligers. Zij worden ondersteund door Sociaal Winkelpunt vzw en SAAMO (SAAMO Dinamo en SAAMO ’t Pleintje) met steun van district Deurne en stad Antwerpen. Ook andere partners zetten mee hun schouders onder de sociale kruidenier of onder de ontmoetingsruimte.

Maar misschien kan jij ook helpen?

Waarom een sociale kruidenier?

Het opzet van de sociale kruidenier is om mensen die het financieel moeilijk hebben de kans te geven om aan een kleine prijs hun inkopen te doen. Zij kunnen er terecht voor voeding, zowel verse als diepvriesproducten, verzorgings- en huishoudproducten. Er wordt ook rond bepaalde thema’s gewerkt, bijvoorbeeld bij de start van het nieuwe schooljaar kan men er terecht voor schoolgerief, zoals boekentasjes of pennenzakjes.

Hoe kan ik er terecht?

De ontmoetingsactiviteiten, workshops en vormingen staan open voor iedereen. Je mag dus altijd binnenkomen voor een tas koffie of thee, voor een babbel en een luisterend oor.

In de winkel kan je enkel terecht na doorverwijzing door erkende sociale diensten. Je mag er dan zelf je producten kiezen. Zo krijg je de kans om voor gezond én duurzaam te kiezen tegen een betaalbare prijs.

Wanneer?

De winkel van De Sociale Kruidenier is open op dinsdagvoormiddag en dinsdagnamiddag. De ontmoetingsruimte is open op dinsdag en donderdagnamiddag. De Sociale Kruidenier is open sinds dinsdag 22 juni 2021.

Een warme ontmoetingsplek

De ontmoetingsruimte zal ook door andere organisaties uit de buurt gebruikt worden zoals verenigingen aangesloten bij het Internationaal Comité, de Vijver vzw en Beweging.net. Hierdoor worden we een plaats in de buurt die voor veel mensen iets betekent.

Tools

SAAMO stopt niet bij de analyse. SAAMO werkt samen met wie uitsluiting ervaart en partners aan oplossingen.
Die oplossingen vertalen zich in modellen en aanpakken waar anderen mee aan de slag kunnen of die kunnen inspireren.
Bij de 'Tools' vind je draaiboeken, filmpjes en andere documenten waarmee ook jij uitsluiting kan aanpakken.

Draaiboek De Budgetgidsen

Draaiboek De Budgetgidsen

Verdiep je in het opzet, de beleidscontext, de doelstellingen en de methodiek van De Budgetgidsen en ontdek hoe je het project ook in jouw werking kan implementeren.
Back To Top