In 2013 kreeg SAAMO Gent een erkenning lokale diensteneconomie. Dit stelt ons enerzijds in staat om een dienstenaanbod uit te bouwen dat aansluit bij maatschappelijke noden die we detecteren in de wijken waar we actief zijn. Anderzijds zorgt het voor tewerkstellingskansen voor mensen die het moeilijk hebben om een duurzame job te vinden op de arbeidsmarkt.
Het verschil ligt in de kleine dingen. Het geeft me veel kracht en energie omdat ik word gerespecteerd voor het werk dat ik hier doe. Respect is een sleutelwoord
Samen onderweg
SAAMO Gent biedt medewerkers met een LDE-statuut gedurende maximum 5 jaar een intensief leer – en werktraject aan. Met de ondersteuning van een werkvloerbegeleider en POP-coach ontwikkelen de medewerkers vaardigheden en competenties en groeien ze stapsgewijs richting een job op de (reguliere) arbeidsmarkt. In de laatste jaarhelft van hun tewerkstelling doorlopen de medewerkers een individueel doorstroomtraject via o.a. stages op andere, potentieel toekomstige werkvloeren.
Naast begeleiding op de werkvloer zetten we ook sterk in op het welzijn van deze medewerkers. De POP-coach ondersteunt de medewerkers bij hun welzijn gerelateerde vragen. De ondersteuning is heel divers, het kan o.a. gaan over administratieve ondersteuning, schuldhulpverlening en aanvragen van rechten.
Op de arbeidsmarkt is de prestatiedruk zo hoog dat men de kans niet krijgt om de mensen waarmee je samenwerkt beter te leren kennen. Via het LDE-statuut krijgt ik de kans om mijn sociale contacten te verbreden. Er wordt natuurlijk ook verwacht dat ik de werkuren respecteer, om zo klaargestoomd te worden voor de stap naar de arbeidsmarkt. Die wordt zo ook gemakkelijker om te maken. We leren samenwerken met elkaar ongeacht onze kennis, taal of achtergrond. Ik krijg ook sommige verantwoordelijkheden, waardoor ik me gewaardeerd en gerespecteerd voel. Als ik in mijn privéleven een tegenslag te verwerken heb, krijg ik hier ook de nodige ondersteuning.
Aanbod met een maatschappelijke meerwaarde
Met de jaren bouwden we ons dienstenaanbod stelselmatig uit en groeide het aantal medewerkers binnen dit tewerkstellingstraject.
Momenteel zijn er in onze organisatie 6 medewerkers met het LDE-statuut actief als medewerkers algemene diensten. Binnen deze functie zijn er verschillende profielen: klusjesman/vrouw, groenwerker/ster, logistiek medewerker/ster-chauffeur en administratief medewerker/ster.
Bij het ontvangen van papieren van belangrijke instanties is het voor mij vaak moeilijk om deze brieven te ontcijferen. Dan kan ik bij het team terecht zodat ze deze in een duidelijke taal vertalen en samen zoeken we naar een manier om bepaalde zaken aan te pakken. Zo blijf ik in orde en kan ik verder mijn rechten opbouwen. Indien nodig word ik doorverwezen naar de juiste contactpersoon. De prestatiedruk is hier niet zo hoog als op de arbeidsmarkt
Meer concreet zetten de medewerkers algemene diensten zich in voor o.a.:
- Rabot, De Wijkonderneming
- De (mobiele) sociale kruideniers in het Rabot, Ledeberg, Nieuw Gent en Watersportbaan
- Ledeberg, De Broederij