Ga naar hoofdinhoud

Solikoop

© iso800 voor SAAMO

SOLIKOOP (de commerciële naam voor Sociale kruidenier Vlaams-Brabant) is een netwerk van solidaire winkels voor wie het financieel moeilijk heeft. Het doel is het garanderen van betaalbare, gezonde en kwalitatieve voeding en basisproducten voor iedereen. In de winkels Het Perron in Kessel-Lo en De Savooi in Bierbeek kan iedereen winkelen. Er is een prijs voor wie het financieel moeilijk heeft, en een marktconforme prijs voor andere, solidaire klanten.  

Prijsverschil voor meer gelijkheid

Steeds meer mensen doen beroep op voedselbanken. Onze samenleving slaagt er niet in om voor iedereen een menswaardig inkomen te voorzien om voeding en basisproducten te kopen. Gezonde voeding is niet voor iedereen toegankelijk.  

Om de strijd voor keuzevrijheid en recht op kwaliteitsvolle voeding aan te gaan, bundelde SAAMO Vlaams-Brabant de krachten met RuimteVaart, CAW Oost-Brabant, Lampeke en de provincie Vlaams-Brabant in de sociale onderneming, CVBA-SO Sociale Kruidenier Vlaams-Brabant. 

Via lokale partnerschappen zetten zij solidaire winkels op, zoals Het Perron in Kessel-Lo en De Savooi in Bierbeek. Die winkels draaien op een verdienmodel waar de solidaire klant het mogelijk maakt om lagere prijzen aan te bieden aan klanten met een laag inkomen. Mensen met een kortingskaart, die o.a. via doorverwijzing door het OCMW in de winkel terecht komen, genieten van een prijsvermindering van
-40% op groenten en fruit. Ook op de andere producten krijgen zij prijskortingen. De slogan “Prijsverschil voor meer gelijkheid!” vat het doel goed samen. Voedseloverschotten behoren eveneens tot het assortiment. 

Meer dan een winkel

Vrijwilligers zijn het kloppend hart van de winkels. Mensen met en zonder armoede-ervaring kunnen er vrijwilligerswerk doen. Als ambassadeurs van de werking, bieden zij een warm onthaal, een kopje koffie of thee. Je kan er andere klanten of buurtbewoners ontmoeten in deze winkels, die fungeren als laagdrempelige en warme plekken. 
Tijdens het wekelijkse ‘Winkelen en Papieren’ worden klanten door SAAMO Vlaams-Brabant en CAW Oost-Brabant ondersteund bij administratieve vragen allerlei.  

Back To Top