Ga naar hoofdinhoud

Project | Kom-Af@RSL Op Post

ActiviteitProject

Bezoekers van de Kom-Af ontdekken hun talenten.

Kom-Af huist in RSL Op Post, een gebouw in centrum Roeselare waar het broeit van de ideeën en waar verschillende verenigingen en organisaties zich ontplooien. Met een wekelijks ontmoetingsmoment in het Eco café werkt SAAMO West-Vlaanderen mee aan een open huis voor iedereen, waar bezoekers gewoon zichzelf kunnen zijn.

Ontmoeting in RSL Op Post

Hete koffie en een warme babbel, daarvoor kan je terecht bij Kom-Af van SAAMO West-Vlaanderen in RSL Op Post. De Kom-Af werkt volgens de principes van het praktijkmodel de STEK.  Bezoekers leren nieuwe mensen kennen, spenderen hun vrije tijd op een leuke manier, leren af en toe iets bij en als ze vragen hebben kunnen ze terecht bij de aanwezige professionals voor ondersteuning. Met deze aanpak en door samenwerkingen met tal van partners krijgen mensen meer greep op hun leven en werken ze aan structurele oplossingen.

Stappen zetten naar hulp- en dienstverlening

Sociaal werkers en vrijwilligers slaan de handen in elkaar om van Kom-Af een goed draaiende werking te maken. De aanwezigheid van het Welzijnshuis en CAW draagt bij aan het snel oppikken van signalen en hulpvragen en aan het doorverwijzen naar de geschikte dienstverlening.

“Door de Kom-Af weet ik nu beter waar ik voor welke hulp terecht kan. Maar ik leer hier ook elke keer bij hoe ik op een goede manier met mensen moet omgaan.”
Bezoeker, Annya

Nieuwe uitdagingen

Opbouwwerkers experimenteren met een tweewekelijks Digipunt in RSL Op Post. Zij willen een antwoord bieden op de vele vragen over het gebruik van een laptop, een smartphone of het invullen van online formulieren. Kom-Af werkt ook samen met de sector Geestelijke Gezondheidszorg, om mensen met een levenslange, terugkerende ondersteuningsnood op deskundige wijze te ondersteunen of door te verwijzen.
De betrokkenheid van bezoekers is essentieel. De werkgroep Ons Gedacht gaat dieper in op wat er bij bezoekers leeft en op de signalen rond geestelijke gezondheid en digitalisering.

Tools

SAAMO stopt niet bij de analyse. SAAMO werkt samen met wie uitsluiting ervaart en partners aan oplossingen.
Die oplossingen vertalen zich in modellen en aanpakken waar anderen mee aan de slag kunnen of die kunnen inspireren.
Bij de 'Tools' vind je draaiboeken, filmpjes en andere documenten waarmee ook jij uitsluiting kan aanpakken.

De STEK, Sterke Zet Voor Sociale Bescherming

de STEK, sterke zet voor sociale bescherming

In deze publicatie leer je de kracht van het model de STEK kennen. Wie zelf aan de slag wil vindt er veel praktische illustraties.

Op de agenda

dag van verzet tegen armoede in Roeselare

17/10/2022

Het thema voor dit jaar is: toegankelijke gezondheidszorg. Met een kortverhaal, filmpjes en kunstwerken nemen we je mee in het…

Back To Top