Skip to content

Model | Koffie & formulieren

Model
Koffie & Formulieren
Koffie & Formulieren

Koffie & formulieren is een gezellig en open moment waar je mensen kan leren kennen en vragen kan stellen. Dit gaat door in de buurtwerken van Antwerpen-Noord, Borgerhout, Deurne-Noord en Kiel. Het is een samenwerking tussen SAAMO, CAW Antwerpen en vrijwilligers. Deze activiteit en dit model wordt ontwikkeld binnen het project Sociale bescherming.

Waarom koffie?

Koffie & formulieren is in de eerste plaats een gezellig moment in het buurtwerk. De opbouwwerker en de vrijwilligers zorgen voor een gezellige sfeer, een praatje en een kop koffie of thee. Mensen luisteren naar je en je kan er nieuwe mensen leren kennen. Koffie & formulieren maakt deel uit van een buurtwerk waarin je ook kan deelnemen aan activiteiten en vrijwilligerswerk kan doen.

Waarom formulieren?

Tijdens Koffie & formulieren zoeken vrijwilligers mee antwoorden op administratieve vragen. Je kan samen met iemand een brief lezen, een formulier invullen of telefoneren. Je krijgt hulp met kleine vragen die je ook aan een vriend of kennis stelt. Je zoekt samen een antwoord. Indien nodig verwijzen vrijwilligers je door naar de juiste dienst of organisatie. Een hulpverlener van CAW is aanwezig om de vrijwilligers te ondersteunen bij de formulieren en om oplossingen te zoeken bij meer complexe situaties. 

Voor wie is Koffie & formulieren?

SAAMO en CAW richten zich met Koffie & formulieren naar buurtbewoners die niet kunnen terugvallen op een eigen netwerk zoals familie, buren, vrienden of een maatschappelijk assistent. Het gaat over mensen die hulp zoeken maar ze niet vinden.

Ben je een hulpverlener? Contacteer ons dan eerst om samen te bekijken of Koffie & formulieren het juiste antwoord biedt.

Meer weten?

  • Wil je zelf vrijwilliger worden? Is dat vrijwilligerswerk dat bij jou past? Neem contact met ons op.
  • Wil je weten hoe Koffie & formulieren werkt om die ervaringen te gebruiken in jouw gemeente of stad? We werken met CAW Antwerpen en SAM, Steunpunt Mens en Samenleving aan deze publicatie over ons model.

Op de agenda

Webinar: Koffie en formulieren: hoe ga je ermee aan de slag?

08/05/2024

Woensdag 8 mei 2024 online, via Zoom 14u00 tot 16u00 Schrijf je hier in Webinar Mensen in kwetsbare posities ondervinden…

Feesttafel sociale bescherming | SAAMO De Wijk

26/09/2023

dinsdag 26 september 2023 17u – 19u Buurtwerk De Wijk, Willy Vandersteenplein 1, 2060 Antwerpen De Vlaamse regering legde discriminerende…

Feesttafel sociale bescherming | SAAMO De Stek

18/09/2023

maandag 18 september 2023 18u – 20u Buurtwerk De Stek, Sint-Bernardsesteenweg 197, 2020 Kiel De Vlaamse regering legde discriminerende voorwaarden…

Feesttafel sociale bescherming | SAAMO Borgerbaan

14/09/2023

donderdag 14 september 2023 10u – 12u Buurtwerk Borgerbaan, Turnhoutsebaan 236, 2140 Borgerhout De Vlaamse regering legde discriminerende voorwaarden op…

Nieuws & verhalen

Signaalbrief Toegankelijke Hulp- En Dienstverlening Welzijnsoverleg Borgerhout

“Mensen lopen verloren” | signaalbrief Welzijnsoverleg Borgerhout

81 Borgerhoutse organisaties vragen het Antwerpse stadsbestuur om mee werk te maken van een meer toegankelijke hulp- en dienstverlening.

Koffie & Formulieren

Koffie & formulieren: hoe ga je ermee aan de slag?

CAW en SAAMO werkten samen ‘Koffie & formulieren’ uit. Ontdek in een nieuwe publicatie hoe het model onderbescherming aanpakt.

Iedereen Beschermd Actie Grondwettelijk Hof

We wonnen. Tijd voor feest.

Het Grondwettelijk Hof oordeelde dat verschillende wijzigingen die de Vlaamse Regering aanbracht aan de Vlaamse sociale bescherming ongrondwettelijk zijn. Dat…

Back To Top