Het project Digitale inclusie verkleint mee de digitale kloof en werkt aan verandering. In dit project zetten we in op nauw contact met mensen die digitaal niet mee zijn, in de buurtwerken. En we doen aan brede netwerking om samen tot oplossingen te komen.
Digitalisering maakt alles makkelijker, maar voor wie?
46% van de Belgen is digitaal kwetsbaar. Eén op de vijf gezinnen met een laag inkomen hebben thuis geen internettoegang. 30% van de internetgebruikers met een laag inkomen vult online geen formulieren in voor overheidsdiensten. Deze cijfers geven het belang aan om in te zetten op digitale inclusie. Bekijk hier alle cijfers.
Dit is het geheel van acties en oplossingen die nodig zijn om digitale uitsluiting te voorkomen, zodat iedereen ten volle kan deelnemen aan de digitale samenleving:
- betaalbare en kwaliteitsvolle toegang tot hardware, software en internet,
- nood aan juiste competenties (kennis, vaardigheden en attitude),
- ondersteuningsnetwerk: ergens waar je terecht kan voor je digitale vragen en
- belang van ‘inclusion by design’ en ‘click-call-connect’ bij bedrijven, organisaties en overheid: iedereen kan de toepassingen of diensten gebruiken en er is bij elke dienst ook een telefoonnummer en een loket waar mensen kunnen langsgaan.
Digitaal inclusieve praktijk vertalen in aanpakken
SAAMO werkte mee aan het project Digitaal Inclusieve Wijk van de steden Antwerpen, Gent en Kortrijk. Het project Digitaal Inclusieve Wijk werd in Antwerpen verlengd in een samenwerking tussen de stad Antwerpen, Buurtwerking Elegast en SAAMO. Voor deze samenwerking ontvingen we in 2022 de federale armoedeprijs. SAAMO ontwikkelde mee de toolbox van Digitaal Inclusieve Wijk met voorstelling van het concept en inspirerende praktijken. Zo organiseert SAAMO in de Antwerpse buurtwerken Digipunten, dit zijn laagdrempelige inloopmomenten met vrijwilligers. Elke bezoeker kan tijdens de openingsuren van de buurtwerken ook gratis wifi en een laptop gebruiken. Daarnaast ontwikkelde SAAMO mee Digileen. Via Digileen leen je een laptop waarmee je ook kan oefenen tijdens de Digipunten.
Bekijk hier waar je digipunten in Antwerpen kan vinden
Samen bereiken we meer
SAAMO zet praktijk op en werkt intensief samen met verschillende organisaties, waaronder: Webpunt, Ligo, Steunpunt Tewerkstelling en Buurtwerking Elegast. In Antwerpen-Noord, Borgerhout, Deurne en Kiel trekt SAAMO het lerend netwerk e-inclusie per wijk, waar organisaties die rond dit thema werken elkaar leren kennen, aanbod op elkaar afstemmen en samenwerkingen starten. SAAMO maakt deel uit van het Antwerps Netwerk Digitale Inclusie. Dit netwerk stemt Antwerpse inspanningen rond digitale inclusie op elkaar af en inspireert anderen.
We kunnen meer doen dan mensen ‘versterken’.
Met het project digitale inclusie gaan we ook in gesprek met diensten en beleid rond de toegankelijkheid van digitale dienstverlening. Digitalisering van dienstverlening heeft heel wat voordelen, maar het is belangrijk dat er ook voldoende ondersteuning wordt geboden aan burgers die het digitaal niet kunnen aanvragen.
Zo gebruiken we het click-call-connect principe:
- Click: belangrijk dat een website/tool/app eenvoudig te gebruiken is.
- Call: belang van gratis telefoonnummer, eenvoudige keuzemenu’s en korte wachttijden.
- Connect: nood aan laagdrempelige fysieke plekken waar mensen terecht kunnen, bij voorkeur zonder afspraak en ook avond- en weekendmomenten.
We werken hiervoor samen met verschillende organisaties en onderzoeksinstellingen.
Samen met mensen die het zelf ervaren.
We laten ook de stem horen van de deelnemers van onze activiteiten. We brengen mensen die naar de Digipunten komen en vrijwilligers samen rond specifieke onderwerpen. Zo gaven zij feedback op de werking van Itsme of keken ze een folder van Telenet Essential na op begrijpbaarheid.
Meer weten? Neem contact met ons op.
- Ken je je weg in de digitale wereld en heb je veel geduld? Misschien ben jij dan de vrijwilliger die we zoeken voor de Digipunt. Neem contact met ons op.
- We zijn steeds op zoek naar (tweedehands) laptops, zodat bezoekers van het buurtwerk zonder laptop er één kunnen gebruiken. Wil je (als bedrijf) er schenken? Contacteer ons.
- Wil je met ons samenwerken? Neem contact op met Mohamed of mail naar digitaleinclusie.antwerpen@saamo.be.