skip to Main Content

Buurtwerk | SAAMO De Stek

Buurtwerk
SAAMO De Stek
SAAMO De Stek

Kom eens langs voor een koffie en een babbeltje. Altijd welkom. © Olivier Strobbe voor de Vlaamse Ouderenraad

SAAMO De Stek

Koken met voedseloverschotten voor de deelmaaltijd in SAAMO De Stek © Olivier Strobbe voor de Vlaamse Ouderenraad

SAAMO De Stek

Samen praten in SAAMO De Stek © Walter Busschots voor SAAMO

SAAMO De Stek

Samen koken voor een deelmaaltijd. © Olivier Strobbe voor de Vlaamse Ouderenraad

SAAMO De Stek is je buurtwerk op het Kiel. SAAMO De Stek bouwt mee aan een wijk Kiel waarin er plaats is voor iedereen en niemand uitgesloten wordt. In een buurtwerk kan je tijdens de openingsuren terecht voor een babbel, een drankje of om de krant te lezen. Water, koffie en thee zijn gratis. Je kan er ook een computer gebruiken. Iedereen is welkom.

Een gezellig huis

In een buurtwerk ben je altijd welkom. Je kan een vraag stellen, maar je moet geen vraag hebben. Je bent welkom om iets te drinken of om buren te leren kennen. Je kan deelnemen aan activiteiten maar je kan er ook voor kiezen om dat niet te doen. Kom eens langs en ervaar het zelf.

Wat gebeurt er nog in SAAMO De Stek?

Bekijk hier de folder met onze vaste activiteiten.

 

Digi-tafel & Digi-leen

Heb je vragen over computer, smartphone of tablet? Wil je meer weten over e-mail, internet, bankieren, Itsme, Payconiq, phishing of QR-codes? Begrijp je de woorden niet? Vrijwilligers helpen je met al je vragen en twijfels. Kom langs om samen de digitale wereld te ontdekken.
Wil je een digi-buddy waarmee je op je eigen tempo aan de slag gaat? Je hebt zelf geen computer nodig, je kan bij ons een laptop gebruiken. Elke maandagvoormiddag. Meer info bij Zahid.

Koffie & formulieren

Begrijp je een brief niet? Wil je hulp om een formulier in te vullen? Wil je bellen naar een dienst? Heb je een vraag? Samen lukt het wel. We drinken een koffie en de vrijwilligers helpen je graag verder. We zoeken samen een antwoord en verwijzen je door. Koffie & Formulieren in SAAMO De Stek gaan door op dinsdagvoormiddag en donderdagvoormiddag. Meer info bij Driss.

Koffie & formulieren is een samenwerking tussen CAW Antwerpen en SAAMO.

Open leersalon

Wil je een formulier leren invullen? Vind je werken met Smartschool moeilijk? Of wil je iets anders leren? Kom langs met je vraag. We zoeken samen een antwoord. Elke dinsdagnamiddag. Meer info bij Bie van Ligo Antwerpen, openleersalon.kiel@ligo-antwerpen.be, 0486 42 08 65

Open leersalon is een activiteit van Ligo Antwerpen.

De kloostertuin

Samen bouwen we aan een nieuwe groenruimte voor de buurt, op maat van de buurt, gecreëerd door de buurt. Samen tuinieren, bouwen, leren, ontmoeten en ontspannen in een nieuwe groene oase. Elke woensdagnamiddag en vrijdagnamiddag. In november, december, januari en februari hebben we een winterstop. Meer info bij Diether.

praktisch: Woonzorgcentrum Hollebeek, Turnerstraat 38, 2020 Kiel.
De kloostertuin is een samenwerking tussen SAAMO en WZC Hollebeek.

SAAMO De Stek
© Walter Busschots voor SAAMO

“Na mijn pensioen viel ik in een zwart gat. In De Stek leerde ik uit mijn comfortzone komen. Ik leerde er nieuwe mensen, talenten en interesses kennen.”
Patrick

De achtertuin

Samen werken we in de achtertuin van NOVA en bouwen we aan een groene plek in de buurt. Elke woensdagvoormiddag. In november, december, januari en februari hebben we een winterstop. Meer info bij Diether.

praktisch: CO NOVA, Schijfstraat 105, 2020 Kiel.
De achtertuin is een samenwerking tussen SAAMO en CO NOVA.

Vrijetijdsloket

Wil je iets leuk doen? Weet je de weg niet goed? In het vrijetijdsloket zoek je een leuke en goedkope activiteit of uitstap. Elke eerste donderdag van de maand in de voormiddag. Meer info bij Farah.

praktisch: CO NOVA, Schijfstraat 105, 2020 Kiel.
Het Vrijetijdsloket is een activiteit van CO NOVA, Recht-Op vzw, STA-AN vzw, Buurtsport en SAAMO.

Infopunt vragen rond werk

Heb je vragen in je zoektocht naar werk en/of een opleiding? Kom langs. Samen bekijken we welke stappen je kan zetten. Elke maandagvoormiddag. Meer info bij Zerin, Sarah & Joke.

Voor en door de buurt

Er zijn voor elkaar is belangrijk in een buurt. We praten, denken na en plannen wat we voor onze buurt en onze buren kunnen doen. We zijn benieuwd naar jouw ideeën, dus aarzel niet en kom erbij. Elke donderdagnamiddag. Meer info bij Farah.

Buurtgoed

Neem wat je nodig hebt, geef wat je kan missen. Je vindt er spullen zoals kleding of servies. Elke donderdagnamiddag. Meer info bij Farah.

Buurtwerk is  open

Een gezellige avond. We voorzien elke week een andere activiteit. Elke donderdagavond. Meer info bij Joke.

Buurtatelier

Samen bouwen en repareren, dromen en creëren we verder aan een warm huis in een warme buurt. Wil je iets maken, leren of een talen delen? Dan is het buurtatelier de perfecte plek. Elke vrijdagnamiddag. Meer info bij Diether.

Praktisch: In de koude maanden doen we dit in SAAMO De Stek. In de warme maanden in de Kloostertuin, Turnerstraat 38, 2020 Antwerpen-Kiel. Vanaf 13 april gaat het buurtatelier door in de Kloostertuin.

Hangen met Samen op straat

Ben je tussen de 15 en 25 jaar? Of heb je veel contact met jongeren? Heb je nood aan een babbel of wil je graag iets kwijt? Kom langs om te gamen, te babbelen of met ons na te denken over de buurt. Elke vrijdagavond en zaterdagvond. De uren zijn variabel.

Praktisch: Contacteer Brahim of Ilias als je wil komen.

Heb jij alle financiële steun waar je recht op hebt?

Kom langs voor een eerste kennismaking met De Budgetgidsen. Nadien kijk je samen met een vrijwilliger of je alle steun krijgt waar je recht op hebt. Samen maken jullie je administratie in orde zodat je zelf verder kan.  Maak telefonisch, via WhatsApp of aan het onthaal een afspraak voor een eerste gesprek met Katleen.

Woon je in Kielparktoren of Braemblokken?

Denk mee na over hoe we jouw woningblok en de publieke ruimte gezelliger en mooier kunnen maken. Tijdens blokbabbels werken we actief aan de aanpassing van de ruimte rond jouw blok, zodat jij en je buren deze ruimte aangenamer vinden. Meer info bij Koen.

Praktisch: hou de affiches aan jouw blok in ‘t oog voor de data. Sluit je aan als je wil bij de Whatsappgroepen of Facebookgroep “Kielse vrienden”.

SAAMO De Stek
© Walter Busschots voor SAAMO

“Na mijn ongeluk zat ik lang thuis. In mijn zoektocht naar vrijwilligerswerk werd ik vaak geconfronteerd met wat ik niet meer kon. In De Stek doe ik vrijwilligerswerk op maat van wat ik wel kan.”
Thierry

Zin om te helpen?

Zoek je vrijwilligerswerk in jouw buurt? Een buurtwerk kan altijd de hulp gebruiken van actieve buurtbewoners en vrijwilligers. We zoeken onder andere vrijwilligers voor Buurtgoed, de samentuinen, Koffie & formulieren of De Budgetgidsen. Kom langs en we bekijken samen waar jouw talenten liggen. Maak een afspraak voor een gesprek met Driss of Titia.

Wat denk je van vakantie?

Iedereen verdient vakantie. Ook als je een beperkt budget hebt, kan je een daguitstap maken of op vakantie gaan. Als je boekt via ‘Iedereen verdient vakantie’ betaal je minder. Kom langs tijdens onze openingsuren. We kijken naar het aanbod en reserveren samen. Meer info bij Farah en Driss.

Wil je werken?

Ben je nu niet ingeschreven als werkzoekende? Twijfel je om werk te zoeken? We kijken samen wat jij graag wil en kan doen: werk zoeken, een opleiding of vrijwilligerswerk? Meer info bij Zerin, Sarah & Joke.

praktisch: Bel of mail naar Zerin, Sarah of Joke om een afspraak te maken.

Wil je Nederlands oefenen?

In Buurtwerk De Stek kan je tijdens onze gezellige activiteiten Nederlands oefenen. Bekijk samen met ons welke activiteit je leuk vindt en we zoeken iemand die dan met jou wil en kan praten. Meer info bij Farah.

Praktisch: Maak telefonisch of aan het onthaal een afspraak.

Wil je met ons meewerken aan ‘goed buurtwerk’?

Een buurtwerk draait niet op medewerkers alleen. Wil je mee denken en mee werken? Zo komen we regelmatig samen met ‘de vrienden van De Stek’ om zaken te bespreken. Krijg je ook graag een uitnodiging? Laat ons iets weten. Meer info bij Diether.

Je ziet ons ook vaak op straat.

We gaan heel vaak de straat op. Je vindt ons terug op pleintjes met koffie of thee. Kom je iemand van ons tegen? Je herkent ons aan t-shirts of hesjes van SAAMO. Spreek ons dan aan. We zijn op straat om je te leren kennen. Vaak kan je Brahim of Ilias zien op straat of op pleintjes van het Kiel. Zij kent de diensten in de wijk goed. Misschien kan zij mee zoeken naar antwoorden op jouw vragen. En kan je samen bekijken waar jij recht op hebt.

Model De STEK

De Antwerpse buurtwerken van SAAMO werken volgens het model de STEK. Dit betekent dat je er mensen kan ontmoeten, dat je er leert, dat je er wegwijs gemaakt wordt en dat je er inzicht krijgt in hoe de samenleving werkt. Met deze aanpak en door samenwerkingen met tal van partners geven buurtwerken mensen meer greep op hun leven en kunnen ze aan structurele oplossingen werken.

 

Tools

SAAMO stopt niet bij de analyse. SAAMO werkt samen met wie uitsluiting ervaart en partners aan oplossingen.
Die oplossingen vertalen zich in modellen en aanpakken waar anderen mee aan de slag kunnen of die kunnen inspireren.
Bij de 'Tools' vind je draaiboeken, filmpjes en andere documenten waarmee ook jij uitsluiting kan aanpakken.

Filmpjes De Budgetgidsen

Infofilmpjes De Budgetgidsen

Met deze filmpjes bereiden we je voor op een respectvolle en gelijkwaardige samenwerking in een buddy-werking. Ze zijn interessant ongeacht het type duowerking waar jij in actief bent.

Op de agenda

Sta op tegen racisme | zondag 20 maart

20/03/2022

Zondag 20 maart vertrekken we samen aan de buurtwerken. We gaan samen naar het Operaplein in Antwerpen en stappen dan…

Week van de vrijwilliger 2022

28/02/2022 - 05/03/2022

Maandag 28 februari tot zaterdag 5 maart 2022 Tijdens de openingsuren van de buurtwerken. UItsluiting aanpakken dat doe je niet…

Back To Top