skip to Main Content

Buurtwerk | SAAMO De Wijk

Buurtwerk
SAAMO De Wijk
SAAMO De Wijk

Samen voedseloverschotten ophalen in de Handelsstraat. © Iso800 voor SAAMO

SAAMO De Wijk

Spreek ons aan als je ons op straat tegenkomt. © Iso800 voor SAAMO

SAAMO De Wijk

In feestjes hebben wij altijd zin. © Iso800 voor SAAMO

SAAMO De Wijk

Samen koken in SAAMO De Wijk. © Iso800 voor SAAMO

SAAMO De Wijk

Samen koken in SAAMO De Wijk. © Iso800 voor SAAMO

SAAMO De Wijk is je buurtwerk in Antwerpen-Noord. SAAMO De Wijk bouwt mee aan een 2060 waarin er plaats is voor iedereen en niemand uitgesloten wordt. In een buurtwerk kan je tijdens de openingsuren terecht voor een babbel, een drankje of om de krant te lezen. Water, koffie en thee zijn gratis. Je kan er ook een computer gebruiken. Iedereen is welkom.

SAAMO De Wijk werkt nauw samen met het Huis van het Kind De Wijk. In een Huis van het Kind kunnen ouders en kinderen terecht voor alles rond opvoeden en opgroeien. Kom eens langs.

Een gezellig huis

In een buurtwerk ben je altijd welkom. Je kan een vraag stellen, maar je moet geen vraag hebben. Je bent welkom om iets te drinken of om buren te leren kennen. Je kan deelnemen aan activiteiten maar je kan er ook voor kiezen om dat niet te doen. Kom eens langs en ervaar het zelf.

Wat gebeurt er nog in SAAMO De Wijk?

Bekijk hier de folder met onze vaste activiteiten.

Koffie & formulieren

Begrijp je een brief niet? Wil je hulp om een formulier in te vullen? Wil je bellen naar een dienst? Heb je een vraag? Samen lukt het wel. We drinken een koffie en de vrijwilligers helpen je graag verder. We zoeken samen een antwoord en verwijzen je door. Koffie & Formulieren in SAAMO De Wijk gaat door op maandagnamiddag en woensdagvoormiddag. Meer info bij Katrien.

Koffie & formulieren is een samenwerking tussen CAW Antwerpen en SAAMO.

2-spraak

Wil je één uur per week Nederlands oefenen in duo? De vrijwilligers van 2-spraak zoeken jouw duo-partner. Elke maandagnamiddag kan je inschrijven in 2-spraak en op donderdagavond kan je inschrijven op afspraak. Meer info bij Frederike.

praktisch: Wie Nederlands leert heeft niveau 2.1 nodig. Op donderdagavond enkel op afspraak: 2-spraak.dewijk@saamo.be of 0487 33 44 13.

Samen praten – samen eten

We koken samen, praten samen en eten samen. Elke dinsdagvoormiddag. Meer info bij Marion.

Theater

Zet je eerste stappen op de scène. Deze theatercursus is voor iedereen. je oefent technieken zoals improviseren, hoe met een tekst omgaan of hoe je publiek boeit. Het enige wat je moet hebben is passie voor theater. Elke dinsdagnamiddag in mei en juni. Meer info bij Elli, 0485 32 41 87.

Praktisch: In mei en juni, we vertrekken om 12u30 aan SAAMO De Wijk

Deelkast

Neem wat je nodig hebt, geef wat je kan missen. Je vindt er spullen zoals boeken of kleren. Elke dinsdag- en donderdagnamiddag en donderdagavond. Meer info bij Hanine.

Open leersalon

Wil je een formulier leren invullen? Vind je werken met Smartschool moeilijk? Of wil je iets anders leren? Kom langs met je vraag. We zoeken samen een antwoord. Elke dinsdagnamiddag. Meer info bij Sofie van Ligo Antwerpen, openleersalon.antwerpennoord@ligo-antwerpen.be, 0486 79 08 60

Open leersalon is een activiteit van Ligo Antwerpen.

Fietsatelier

Heb je een probleem met je fiets? Kom langs. Elke woensdagvoormiddag. Meer info bij Hanine.

Samen zorg dragen

Wil je de binnenkoer en de tuin van het buurtwerk mee vormgeven? Wil je mee zorgen voor de bloemen en planten? We doen ook kleine klusjes in huis en dragen zorg voor het werkmateriaal. Elke woensdagvoormiddag. Meer info bij Patrick.

Deelwinkel | Deelcrea

Kom langs in onze deelwinkel voor kleding en bedlinnen. Breng iets binnen, of neem iets mee. Kan je naaien? Welkom op dinsdagnamiddag en donderdagnamiddag. We maken met kapotte kleren iets nieuw. Meer info bij Hanine.

Praktisch: Van Kerckhovestraat 82, 2060 Antwerpen

Infopunt vragen rond werk

Heb je vragen in je zoektocht naar werk en/of een opleiding? Kom langs. Samen bekijken we welke stappen je kan zetten. Elke donderdagnamiddag. Meer info bij Oussama & Allahmir.

Heb je vragen over OCMW?

Word je begeleid door het OCMW? Maar is niet alles duidelijk? Wil je de eerste stap zetten naar een OCMW? Maar zoek je steun? Kom langs met al je vragen. Elke donderdagnamiddag. Meer info bij Rianne.

Praktisch: Er is niemand van het OCMW aanwezig.

Digi-tafel & Digi-leen

Heb je vragen over computer, smartphone of tablet? Wil je meer weten over e-mail, internet, bankieren, Itsme, Payconiq, phishing of QR-codes? Begrijp je de woorden niet? Vrijwilligers helpen je met al je vragen en twijfels. Kom langs om samen de digitale wereld te ontdekken.
Wil je een digi-buddy waarmee je op je eigen tempo aan de slag gaat? Je hebt zelf geen computer nodig, je kan bij ons een laptop gebruiken. Elke donderdagnamiddag. Meer info bij Marleen.

SAAMO De Wijk
© Walter Busschots voor SAAMO

De Wijk is mijn tweede thuis. Ik doe hier samen met anderen vrijwilligerswerk. Ik heb hier mooie vriendschappen kunnen opbouwen. Toen ik geen inkomen of geldige verblijfsdocumenten had, heb ik hier mijn netwerk kunnen uitbouwen. En nu heb ik een inkomen en papieren en is mijn leven stabieler, maar ik blijf komen want mijn vriendinnen zijn hier. Het is niet goed om altijd thuis te zitten, dan krijg ik stress in mijn hoofd. Alleen thuiszitten daar word ik ziek van. Dan kom ik naar hier om te praten.”
Fatima

 

2060-jam

Muziek kan iets betekenen voor solidariteit in de buurt. Woon jij in 2060 en speel jij een instrument of zing je? Kom mee doen. Elke 1de en 3de donderdag van de maand in de avond. Meer info bij Hanine.

Praktisch: Breng je eigen instrument mee.

Samen 2060

We praten samen in groep over ideeën voor de buurt. Geef jouw mening en denk mee na. We maken er een gezellige avond of namiddag van. Elke 2de donderdag van de maand in de avond en elke 3de zaterdag van de maand in de namiddag. Meer info bij Frederike & Hanine.

Pretloket

Wil je iets leuk doen? Weet je de weg niet goed? In het pretloket zoeken we samen een leuke en goedkope activiteit of uitstap. Elke laatste vrijdag van de maand van 13u tot 16u.
Het Pretloket is een activiteit van Recht-Op vzw

Hangen met Samen op straat

Ben je tussen de 15 en 25 jaar? Of heb je veel contact met jongeren? Heb je nood aan een babbel of wil je graag iets kwijt? Kom langs op woensdagavond en vrijdagavond. Meer info bij Karim.

Heb jij alle financiële steun waar je recht op hebt?

Kom langs voor een eerste kennismaking met De Budgetgidsen. Nadien kijk je samen met een vrijwilliger of je alle steun krijgt waar je recht op hebt. Samen maken jullie je administratie in orde zodat je zelf verder kan.  Maak telefonisch, via WhatsApp of aan het onthaal een afspraak voor een eerste gesprek met Lief.

Zin om te helpen?

Zoek je vrijwilligerswerk in jouw buurt? Een buurtwerk kan altijd de hulp gebruiken van actieve buurtbewoners en vrijwilligers. We zoeken onder andere vrijwilligers om Nederlands te oefenen, onthaalvrijwilligers, budgetgidsen en helpers. Kom langs en we bekijken samen waar jouw talenten liggen. Maak een afspraak voor een gesprek met één van onze medewerkers.

Wil je Nederlands oefenen?

In Buurtwerk De Wijk kan je een duo-partner vinden via 2-spraak als je niveau 2.1 hebt. Je kan ook tijdens onze gezellige activiteiten Nederlands oefenen. Bekijk samen met ons welke activiteit je leuk vindt en we zoeken iemand die dan met jou wil en kan praten. Meer info bij Frederike.

Praktisch: Maak telefonisch of aan het onthaal een afspraak.

Wil je met ons meewerken aan ‘goed buurtwerk’?

Een buurtwerk draait niet op medewerkers alleen. Wil je mee denken en mee werken? Zo komen we regelmatig samen met ‘de vrienden van De Wijk’ om zaken te bespreken. Krijg je ook graag een uitnodiging? Laat ons iets weten. Meer info bij Marion & Patrick.

Je ziet ons ook vaak op straat.

We gaan heel vaak de straat op. Je vindt ons terug op pleintjes met koffie of thee. Kom je iemand van ons tegen? Je herkent ons aan t-shirts of hesjes van SAAMO. Spreek ons dan aan. We zijn op straat om je te leren kennen. Bijna elke dag kan je Belinda, Jamal of Karim zien op straat of op pleintjes in Antwerpen-Noord. Zij kennen de activiteiten en de diensten in de wijk heel goed. Misschien kunnen ze mee zoeken naar antwoorden op jouw vragen. En kan je samen bekijken waar jij recht op hebt.

Model De STEK

De Antwerpse buurtwerken van SAAMO werken volgens het model de STEK. Dit betekent dat je er mensen kan ontmoeten, dat je er leert, dat je er wegwijs gemaakt wordt en dat je er inzicht krijgt in hoe de samenleving werkt. Met deze aanpak en door samenwerkingen met tal van partners geven buurtwerken mensen meer greep op hun leven en kunnen ze aan structurele oplossingen werken.

Tools

SAAMO stopt niet bij de analyse. SAAMO werkt samen met wie uitsluiting ervaart en partners aan oplossingen.
Die oplossingen vertalen zich in modellen en aanpakken waar anderen mee aan de slag kunnen of die kunnen inspireren.
Bij de 'Tools' vind je draaiboeken, filmpjes en andere documenten waarmee ook jij uitsluiting kan aanpakken.

Filmpjes De Budgetgidsen

Infofilmpjes De Budgetgidsen

Met deze filmpjes bereiden we je voor op een respectvolle en gelijkwaardige samenwerking in een buddy-werking. Ze zijn interessant ongeacht het type duowerking waar jij in actief bent.

Op de agenda

Sta op tegen racisme | zondag 20 maart

20/03/2022

Zondag 20 maart vertrekken we samen aan de buurtwerken. We gaan samen naar het Operaplein in Antwerpen en stappen dan…

Week van de vrijwilliger 2022

28/02/2022 - 05/03/2022

Maandag 28 februari tot zaterdag 5 maart 2022 Tijdens de openingsuren van de buurtwerken. UItsluiting aanpakken dat doe je niet…

Back To Top