skip to Main Content

Duurzaam Werk | Antwerpen

Project

Samen met wie geen werk heeft onderzoekt SAAMO welke modellen hen ondersteunen in de zoektocht naar wat werk in hun leven kan betekenen. SAAMO richt zich tot mensen die een grote afstand hebben tot de arbeidsmarkt. In het Antwerpse project Duurzaam Werk focussen de opbouwwerkers op 2 modellen. Het model Urbaan ontwikkelt SAAMO in samenwerking met GATAM en werkzoekenden. Ze zoeken manieren duurzaam werk te creëren voor mensen in een kwetsbare positie. Daarnaast wil SAAMO graag aan de slag met het model JOO!. Zo onderzoekt SAAMO wat ‘zelfstandige worden’ kan betekenen voor jongeren.

SAAMO pakt zaken aan en leert daaruit hoe het anders kan. Met deze kennis en ervaring inspireert ze beleidsmakers, werkgevers en al wie werkzoekenden goede kansen wil bieden.

De wachtrij aan de deur van werk

Werkgevers plaatsen potentiële werknemers in een fictieve wachtrij. Vooraan staan mensen waarvan werkgevers denken dat zij het meest productief zullen zijn (en het snelst op te leiden). Door vooroordelen komen mensen die kortgeschoold zijn, vaak met migratieachtergrond, achteraan in de rij terecht.* De effecten van de huidige coronaperiode zorgen er voor dat er meer mensen met een ‘beter’ profiel vooraan staan, waardoor kortgeschoolde werkzoekenden, vaak met migratieachtergrond, nog meer achteraan in de rij terecht komen.

Te vaak komen mensen in een kwetsbare positie daardoor terecht in situaties van precair werk, zoals uitzendarbeid, onvrijwillig deeltijds werk of platformeconomie. Meer nog: door de doorgedreven flexibilisering dreigt hun situatie te verslechteren, zelfs op momenten dat ze werken. Daardoor hebben ze weinig kansen om hun leven op te bouwen. Probeer maar eens een appartement te huren op basis van een weekcontract.

Duurzaam werk is het antwoord | Urbaan

Samen met GATAM en werkzoekenden ontwikkelt SAAMO het model Urbaan. Doel is duurzaam werk voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt.

Onder duurzaam werk begrijpt SAAMO werk:

  • met voldoende vastheid van betrekking,
  • dat voldoende verloning oplevert om een menswaardig leven te garanderen,
  • dat voldoende sociale bescherming biedt,
  • met voorspelbare werktijden,
  • met voldoende groei- en leermogelijkheden,
  • met voldoende toegang tot informatie, overleg en inspraak
  • en met gelijke sociale relaties tussen werkgever en werknemer.

Als het nodig is, werkt Urbaan met tussenstappen, zoals werkervaringsstages en andere tewerkstellingsinitiatieven. Belangrijk daarbij is dan dat deze tussenstappen gericht zijn op duurzame jobcreatie.

Ondernemer worden

SAAMO wil een opstap bieden om ondernemer te worden

SAAMO stelt vast dat Antwerpse jongeren in een kwetsbare positie geen aansluiting vinden tot de bestaande initiatieven rond ondernemerschap. De bestaande trajecten zijn niet op maat van deze groep jongeren. Samen met enkele partners wil SAAMO stappen zetten om hier een antwoord op te bieden. Dit wil ze doen door jongeren te versterken en te ondersteunen in hun traject naar een eigen onderneming.

Jij kan ons helpen

Wil je als vrijwilliger meewerken in onze groepswerking?

Je kan je altijd als vrijwilliger aanmelden om ons te helpen in onze groepswerking. Jouw engagement en ervaring kunnen motiverend zijn voor mensen die werk zoeken.

Word jij onze buddy theorie rijbewijs B?

Heb je zin om als vrijwilliger werkzoekenden te helpen in het behalen van hun rijbewijs? Dan zijn we op zoek naar jou. We zoeken mensen die willen ondersteunen om de theorie rijbewijs B stapsgewijs door te nemen. Lees er hier meer over. Voor bijkomende praktische info, contacteer Chris.

*theorie van Thurow, 1975

Nieuws & verhalen

Urbaan werkt en vertelt | Khadija

Met Urbaan werken SAAMO en GATAM een model uit dat mensen ondersteunt om op termijn duurzaam werk te vinden. Deze…

Urbaan Werkt En Vertelt

Urbaan werkt en vertelt | Ahmed

Met Urbaan werken SAAMO en GATAM een model uit dat mensen ondersteunt om op termijn duurzaam werk te vinden. Deze…

Openstaande vacatures

Wij zijn steeds op zoek naar opbouwwerkers voor diverse projecten.
Geïnteresseerd? Bezorg ons tijdig jouw sollicitatie.

Vrijwilliger | rijbewijs B (theorie)

Regio antwerpen
Heb jij tijd en zin om als buddy de theorie rijbewijs B mee door te nemen?
Back To Top