Skip to content

Binken weten beter

Campagne

Energiecontracten: voer voor kopzorgen! Want via bedrieglijke deur-aan-deur-verkoop, verkoop via de telefoon of aan supermarkten en winkelketens, worden veel mensen verleid met beloftevolle lage voorschotfacturen en hoge kortingen. In werkelijkheid zit je opgezadeld met een duur energiecontract en een schrikwekkend hoge eindafrekening. Hoe kan je een duur contract vermijden? Welke verkooptruken komen het vaakste voor? En wat als je toch getekend hebt?  Onze flyer geeft een antwoord op deze vragen.

De trukendoos van de verkoper

Verkopers gebruiken verschillende truken om je te overtuigen. Ze winnen je vertrouwen door complimentjes te geven. Of ze overtuigen je met de belofte op lage voorschotfacturen of kortingen. In werkelijkheid ben je zelden goedkoper af. In onze flyer vind je de vijf meest voorkomende verkooptruken.

Zeg nee tegen verkopers van energiecontracten

In werkelijkheid ben je zelden goedkoper af met een energiecontract dat je op straat koopt, aan de deur of via de telefoon. Zeg daarom altijd nee tegen de verkoper. Om op veilig te spelen geef je beter geen gegevens en teken je niets. Tenslotte klik je best niet op een link in een e-mail: soms bevestig je daarmee meteen een contract.

Kies zelf je energiecontract

Wil je een nieuw energiecontract afsluiten? Doe dat dan rechtstreeks bij de leverancier van jouw keuze, via hun website of telefonisch. Ga zeker eerst na welke leverancier voor jou het meest voordelig is met behulp van een leveranciersvergelijking!

Voordelen van een leveranciersvergelijking

Veel mensen blijven jarenlang bij hun leverancier uit gewoonte of uit angst voor verandering. Toch kan je aanzienlijk besparen door regelmatig te veranderen. Een leveranciersvergelijking geeft een overzicht van de huidige prijzen. Een goed voorbeeld van zo’n vergelijking is de V-test. Idealiter doe je de vergelijking met je eigen verbruik. Die vind je op je jaarafrekening.

Heb je toch getekend?

Binnen de 14 kalenderdagen kan je het contract kosteloos annuleren. Bel daarvoor naar de leverancier. Als de 14 kalenderdagen al verstreken zijn, ga je best op zoek naar een nieuw contract met behulp van de V-test. Op die manier blijf je niet zitten met het dure contract. Van leverancier veranderen mag altijd en is gratis.

De Binken-weten-betercampagne in Turnhout

SAAMO wil de kennis over de energiemarkt en energiecontracten bij burgers én diensten in Turnhout vergroten. Met de Binken-weten-beter-campagne geven we burgers in kwetsbare posities, die vaak geviseerd worden door de verkopers, inzicht in de verkooptrucs van energieverkopers. We leren hen ook hoe ze zich kunnen wapenen tegen agressieve verkooptechnieken. Tegelijkertijd informeren we Turnhoutse hulpverleners en middenveldorganisaties over dit fenomeen. Zij kunnen dan preventief hun cliënten en bezoekers verder helpen met onze tips. Daarnaast informeren we burgers én hulpverleners over de voordelen van een goede leveranciersvergelijking. We leren hen het meest voordelige contract voor hun situatie kiezen.

Van Binken-weten-beter-bakfiets naar beleidsaanbevelingen

Voor deze dubbele sensibiliseringscampagne trekken we met onze Binken-weten-beter-bakfiets naar verschillende wijken in Turnhout. Met ons op maat gemaakt infomateriaal bemannen we een stand op reeds bestaande evenementen, of organiseren we er zelf nieuwe. Je vindt ons bij allerlei partnerorganisaties. We geven infosessies aan bezoekers van diverse sociale partnerorganisaties en organiseren vormingen voor professionelen in de Turnhoutse hulp- en dienstverlening. We brengen kwetsbare mensen samen om vanuit hun ervaringsdeskundigheid beleidsaanbevelingen te formuleren. Het resultaat van deze groepswerking presenteren we aan de stad.

Nuttige links

De Binken-weter-beter-bakfiets in actie

(c) Stad Turnhout

Luister hier naar een interview over het ‘Binken’-project op TOS radio!

Back To Top