Skip to content

EnergyMeasures

Project

Gezond en warm wonen voor minder geld

Het project EnergyMeasures pakt energiearmoede aan in België, Bulgarije, Ierland, Nederland, Noord-Macedonië, Polen en het Verenigd Koninkrijk. In België slaan SAAMO, Kamp C en Stadsregio Turnhout de handen in elkaar. Met informatie, begeleiding en kleine, goedkope ingrepen helpen we huishoudens gezond en warm te wonen voor minder geld.

Van huisbezoek tot concrete tips en hulpmiddelen

We gaan één of meerdere keren bij de deelnemers op huisbezoek. We bekijken de kwaliteit van de woning en bespreken hun energieverbruik en levensstijl. Op basis daarvan geven we besparingsadvies en gratis materiaal om energie te besparen en het wooncomfort te verhogen, bijvoorbeeld radiatorfolie, een spaardouchekop of tochtstrips. Ook na het huisbezoek houden we contact om zeker te zijn dat onze hulpmiddelen werken en onze besparingstips helpen.

Beleidsaanbevelingen voor structurele verandering

Uiteindelijk neemt EnergyMeasures in alle deelnemende landen het huidige beleid omtrent energiearmoede onder de loep. Welke structurele oorzaken spelen er? Welke steunmaatregelen kunnen helpen? Het doel is om de belangrijkste indicatoren van ‘risico op energiearmoede’ in kaart te brengen en een energieprogramma met beleidsaanbevelingen uit te werken.

Jij kan ons helpen!

Minstens 500 gezinnen bereiken is ons doel. We zoeken vrijwilligers die met ons nog meer huisbezoeken kunnen doen. Heb je interesse? Dan brengen we je in contact met Kamp C waar men je omtovert tot een ware energiemeester!

Thomas More-studenten helpen een handje

Studenten van de opleiding energietechnologie gingen de straten op om gratis energieadvies te geven. Onder begeleiding van onze opbouwwerkers en Kamp C klopten ze bij verschillende Turnhoutse gezinnen aan. Ze deelden energie- en kostenbesparende tips die met kleine moeite een groot verschil maken voor de energiefactuur. Lees en bekijk hun ervaringen hieronder!


Studenten van de Thomas More Hogeschool geven energieadvies aan huis in Turnhout (Radio 2)

Studenten geven energieadvies aan huis: “Prijs kunnen we niet veranderen, gewoontes wel” (GVA)

Meer info over dit project vind je op www.energymeasures.be

 

Nieuws & verhalen

SAAMO In Hoorzitting Commissie Vlaams Energie- En Klimaatplan

SAAMO in hoorzitting commissie Vlaams Energie- en Klimaatplan

6 maart 2023, Vlaams Parlement, Commissie Energie- en Klimaatplan: opbouwwerkers Leen en Stefan geven vanuit onze SAAMO-praktijk hun kritische kijk…

Energiecrisis: Aanbevelingen Van Opbouwwerkers Aan Onze Overheid

Energiecrisis: aanbevelingen van opbouwwerkers aan onze overheid

De energiewerkers van SAAMO hebben vanuit hun praktijk nabij en met kwetsbare gezinnen enkele aanbevelingen voor onze overheden. Je leest ze hier.

Back To Top