Skip to content

Woonmeter

Model
Woonmeter SAAMO Provincie Antwerpen
Woonmeter SAAMO Provincie Antwerpen

Vocht- en schimmelproblemen in woningen zijn soms te wijten aan structurele gebreken. En soms zijn ze het gevolg van het onvoldoende of incorrect verluchten en verwarmen van de woning. Dus introduceren we onze woonmeter in Lier. En daarvoor werken we samen met heel wat Lierse organisaties.

Hoe werkt de woonmeter?

Apetrots zijn we erop: onze woonmeter! De woonmeter is een eenvoudige thermo- en hygrometer met vier vuistregels voor correct verwarmen en verluchten. Efficiënt én makkelijk in gebruik. De woonmeter leert je om bewust om te gaan met energie, het helpt je bij vocht en schimmel en het verhoogt het comfortgevoel. De meter maakt ‘abstracte’ zaken zoals luchtvochtigheid zichtbaar. Bewoners zien meteen het effect van douchen, koken of het openen van een raam op de temperatuur en luchtvochtigheid in hun woning. De woonmeter is ontworpen voor maatschappelijk kwetsbare gezinnen, maar is voor iedereen zinvol. De icoontjes tonen hoe je de woonmeter correct gebruikt zodat ook mensen die moeilijk Nederlands lezen of schrijven ermee aan de slag kunnen. Op die manier willen we vocht- en schimmelproblemen bestrijden, en tegelijk de energiefactuur onder controle houden.

Begeleiding bij de woonmeter

We bieden de woonmeter aan via de reguliere werking van onze sociale partners. Komt woonkwaliteit of vochtproblematiek ter sprake, dan kunnen zij de woonmeter aanreiken. We verzorgen ook infosessies bij onze partners. En wie graag intensievere begeleiding wil, krijgt een huisbezoek, extra advies of een individueel oefenmoment. Ook raden we gezinnen steeds een energiescan door Stekr aan.

Doelstelling van het project

De stad Lier financiert het project. We willen per jaar 250 huishoudens bereiken met de woonmeter via diverse sociale partners in Lier (OCMW, sociaal verhuurkantoor, wijkgezondheidscentrum, lokale dienstencentra, de Babbelier, sociaal restaurant, de woonclub, het woonatelier, … ).

Lees meer op woonmeter.be!

Tools

SAAMO stopt niet bij de analyse. SAAMO werkt samen met wie uitsluiting ervaart en partners aan oplossingen.
Die oplossingen vertalen zich in modellen en aanpakken waar anderen mee aan de slag kunnen of die kunnen inspireren.
Bij de 'Tools' vind je draaiboeken, filmpjes en andere documenten waarmee ook jij uitsluiting kan aanpakken.

Praatplaten Woonmeter

Praatplaten Woonmeter

Visuele tool voor het correct verluchten en verwarmen van de woonst.

Woonmeter SAAMO Provincie Antwerpen

Flyer Woonmeter

Informatiefolder over de woonmeter.

Meterkaarten Woonmeter

Meterkaarten Woonmeter

Een handige tool voor het noteren van de meterstanden.

Back To Top