Skip to content

De Werkplek

Project

De Werkplek na twee jaar

Ondertussen bestaat de Werkplek twee jaar. In de Werkplek werken mensen die al lang niet meer gewerkt hebben of nog nooit gewerkt hebben. Dat kan om allerlei redenen zijn: gezondheidsproblemen, zorg voor kinderen, psychische problemen, een detentieverleden, geen kinderopvang, onvoldoende Nederlands kennen…

Elk persoon volgt zijn eigen traject, maar wie wil kan in het naaiatelier of fietsatelier werken. Medewerkers krijgen in de Werkplek een vrijwilligerscontract en ontvangen vier euro per uur. Het project behoort nog niet tot de erkende sociale economie, maar dat is wel de ambitie. We willen met ons model van de wijkonderneming ook politici overtuigen dat onze projecten broodnodig zijn om mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt (terug) stappen te laten zetten richting de arbeidsmarkt. Het doel is om voor iedereen die wil werken de geschikte job te vinden. Afhankelijk van de mogelijkheden en omstandigheden is dat een plaats op de reguliere arbeidsmarkt, in de sociale economie of bij ons in de Werkplek. Via het lokale partnerschap werken we samen met bedrijven en organisaties in de regio om dit ambitieuze doel te realiseren.

 

Het naaiatelier

Het naaiatelier is een bruisende werkomgeving: op dinsdag en donderdag draaien de naaimachines op volle toeren. Onder de deskundige leiding van een gediplomeerde naaister leren mensen zonder ervaring de kneepjes van het vak. Een belangrijke ambitie van onze medewerkers is om zoveel mogelijk materiaal te recycleren. Daarvoor kunnen we bijvoorbeeld beroep doen op de Kringwinkel van Willebroek, dei ons voorziet van gratis kledij uit hun winkel. Daarmee gaan onze medewerkers aan de slag, en maken ze allerlei producten zoals schorten, handtassen, boodschappentassen, turnzakjes, kussens en toiletzakjes. Bovendien doen we ook retouches: broeken aanpassen, gordijnen inkorten, gaten herstellen, nieuwe ritsen innaaien.. En dat allemaal aan een democratische prijs. In het naaiatelier werken negen mensen.

Openingsuren: dinsdag en donderdag van 9u tot 13u

 

Het fietsatelier

Valt er iets te herstellen aan je fiets? Dan kan je terecht in ons fietsatelier. We herstellen enkel ‘gewone’ fietsen, geen elektrische fietsen of steps. We ontfermen ons ook over weesfietsen van de gemeente: ze ondergaan een volledige check-up en we maken ze terug rijklaar. De fietsen verkopen we in eerste instantie aan mensen in een kwetsbare positie (via het OCMW of sociale organisaties). Enkele keren per jaar is er bij ECOSO ook een verkoop voor het grote publiek. Momenteel werken een drietal mensen in het atelier.

Openingsuren: dinsdag en donderdag van 9u tot 13u

 

Het project ‘De Werkplek’ is vanaf maart 2021 in werking met ondersteuning van Europa WSE.

Back To Top