Skip to content

Back on Track II: Willebroek

Project

Jarenlang op zoek naar een job. En de ene afwijzing na de andere binnenkrijgen. Het is een uitzichtloze realiteit voor veel mensen in een kwetsbare positie. Hoewel VDAB individuele begeleiding aanbiedt, vallen er toch nog mensen uit de boot. SAAMO gaat naar hen op zoek en biedt hen via Back On Track II laagdrempelige, maar ook intensieve, begeleiding aan.

Begeleiding naar de arbeidsmarkt

Back On Track II gaat outreachend op zoek naar doelgroepen die niet bereikt worden door VDAB of OCMW. Vanaf het eerste contact werken we aan een vertrouwensrelatie. We begeleiden hen op basis van hun kunnen en talenten naar een geschikte opleiding of job. Op hun tempo bouwen we een CV op, zoeken we naar vacatures en bereiden we sollicitatiegesprekken voor. Samen zetten we (kleine) stappen vooruit, richting de arbeidsmarkt.

Jongeren met een migratieachtergrond in Willebroek

In Willebroek gaan we outreachend op zoek naar jongeren met een migratieachtergrond tussen 18 en 30 jaar. Ze kampen met allerlei problemen en hebben vaak nood aan een luisterend oor en ondersteuning. Per jaar zullen we 30 jongeren begeleiden in hun zoektocht. In een groepsgesprek bespreken we de gemeenschappelijke drempels die zij ervaren. Hieruit formuleren we beleidsaanbevelingen naar de lokale overheid en VDAB. Daarmee kunnen zij hun werking verbeteren op het vlak van opleiding voor of duurzame tewerkstelling van jongeren met een migratieachtergrond.

Lijn 9u tot 15u, een springplank naar werk voor alleenstaanden

Via vele contactmomenten met alleenstaande ouders onthulden we de struikelblokken die zij op hun weg naar de arbeidsmarkt tegenkomen. Het grootste pijnpunt? De kostprijs van de kinderopvang. Een onvermijdelijke kost gezien de uurroosters van de meeste jobs. Vanuit die vaststelling sleutelden SAAMO en NEKTARI aan een gefaseerde instap naar de arbeidsmarkt die rekening houdt met de noden van de werkzoekenden. Binnen dit kader maakt NEKTARI plaats in de productie voor een lijn van 9-15. Een springplank naar werk voor veel alleenstaande ouders. Door de werkuren van 9u tot 15u in te plannen creëert NEKTARI ademruimte voor iedereen die een extra zorgtaak op zich neemt. Mensen kunnen aan de slag zonder extra kosten, die ze echt wel kunnen missen, te maken. Via aanvullende begeleiding werken we samen toe naar een voltijds contract, vaak van onbepaalde duur.

De werkwijze lijn 9-15 passen SAAMO en NEKTARI succesvol toe in Willebroek. Maar we geloven dat inclusief, sociaal en werkbaar werk met oog voor de drempels van werkzoekenden zich niet regionaal mag beperken. Daarom nodigen we je uit om ook in jouw regio na te denken over de drempels naar de arbeidsmarkt. Welke impact zou lijn 9-15, een gefaseerd werktraject met oog voor mens en gezin, hebben op de werkloosheidscijfers in jouw gemeente? Wil je meteen aan de slag gaan? Of meer info krijgen over lijn 9-15? Contacteer dan Annemie Raes (sd.werk@nektari.be) van NEKTARI.

Ontdek de werkwijze lijn 9-15 hier!

Dit project is mogelijk dankzij ESF-middelen.

Nieuws & verhalen

Energetische Renovatie: Ook Voor Wie Het Minder Breed Heeft?

Energetische renovatie: ook voor wie het minder breed heeft?

We streven naar energiezuinige woningen in Vlaanderen tegen 2050, een flinke uitdaging! Maar hoe kunnen we ook mensen met beperkte middelen ondersteunen om dit doel te halen?

Mechelse Transitiearena Warmte … Ook Voor Kwetsbare Mechelaar

Mechelse Transitiearena Warmte … ook voor kwetsbare Mechelaar

Met een diverse groep stakeholders zetten we in Mechelen de transitie in. Ook voor Kwetsbare Mechelaars.

SAAMO In Hoorzitting Commissie Vlaams Energie- En Klimaatplan

SAAMO in hoorzitting commissie Vlaams Energie- en Klimaatplan

6 maart 2023, Vlaams Parlement, Commissie Energie- en Klimaatplan: opbouwwerkers Leen en Stefan geven vanuit onze SAAMO-praktijk hun kritische kijk…

Back To Top