Skip to content

VRAC – It takes a village to raise a child

Project

Met het project VRAC – It takes a village to raise a child pakken SAAMO en de Stad Mechelen vroegtijdig schoolverlaten en schoolse vertraging aan. We versterken het gevoel van erbij horen en het welbevinden van kinderen en jongeren. Samen met partners creëren we een sterke leeromgeving in de buurt. We ondersteunen gezinnen en zetten daarbij in op een positieve samenwerking met de school.

Vertrekkend vanuit de kinderen

Omdat kinderen en jongeren zelf heel veel goede ideeën hebben, vragen we in de eerste plaats aan hen wat zij nodig hebben om zich goed te voelen.  In de voorbije periode brachten we kinderen en jongeren  samen om hierover na te denken. We vroegen hen hoe het met hen gaat, hoe ze vrije tijd beleven en wat ze missen en wensen, hoe ze het leven in Mechelen ervaren, hoe hun droomschool eruit ziet. Met de “Buurtbouwers” bekijken we hoe Mechelen Kinderstad er voor hen zou kunnen uitzien.  Ook met ouders gingen we in gesprek. Waar maken zij zich zorgen over, welke kansen zien zij voor hun kinderen en aan welke mogelijkheden denken ze om die waar te maken?

Talent als rode draad

Tijdens “Talent Events ” verruimen kinderen tijdens leuke workshops, gegeven door mensen met een passie voor hun beroep, hun blik en leren ze hun eigen talenten ontdekken. De kinderen ontdekken verschillende beroepen, welke studierichtingen verbonden zijn aan deze beroepen én waar hun passies liggen.

Een intersectoraal netwerk

VRAC brengt maandelijks professionelen uit welzijn, politie, preventie, scholen, buurtwerking, CLB … samen in een intervisienetwerk geïnspireerd door Nieuwe Autoriteit. De begeleiding gebeurt door Emmaus Antwerpen.

Inbedding van het project

Het VRAC-project is een samenwerking tussen SAAMO en Stad Mechelen, en wordt ondersteund door de Karel De Grote Hogeschool. We werken samen met partners uit Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. HEt project wordt mede gefinancieerd door het Europees Interreg 2 Zeeën Programma. Ook lokale onderwijspartners (LOP regio Mechelen, scholengroep 5 van het GO!, de scholengroep van het katholiek secundair onderwijs regio Mechelen, … ), vrijetijdspartners en welzijnsorganisaties (Kind en Gezin, Sociaal Huis, … ) en Emmaus Antwerpen zijn betrokken bij het project.

 

Tools

SAAMO stopt niet bij de analyse. SAAMO werkt samen met wie uitsluiting ervaart en partners aan oplossingen.
Die oplossingen vertalen zich in modellen en aanpakken waar anderen mee aan de slag kunnen of die kunnen inspireren.
Bij de 'Tools' vind je draaiboeken, filmpjes en andere documenten waarmee ook jij uitsluiting kan aanpakken.

Talent Events Folder

Talent Events folder

Talent Events helpt kinderen hun eigen talenten en passies ontdekken. Lees er meer over in deze folder.

Jongeren Donkerlei: Hun Traject

Jongeren Donkerlei: hun traject

Participatief jongerentraject in Mechelen in het kader van het Europese VRAC-project.

Buurtbouwers Kids: Hun Traject

Buurtbouwers Kids: hun traject

Een filmpje over het traject van de Buurtbouwers Kids in Mechelen!

Nieuws & verhalen

“It Takes A Village To Raise A Child”: Slotconferentie En Take Home Messages

“It takes a village to raise a child”: slotconferentie en take home messages

We rondden het onderwijsproject VRAC af, maar de ervaring leeft verder door in onze kennis. Lees hier wat we allemaal opstaken uit het project.

16 November: Slotevenement VRAC-project

16 november: Slotevenement VRAC-project

Wees welkom op het slotevenement van ons onderwijsproject ‘It takes a village to raise a child’.

Back To Top