De Vlaamse regering lanceerde in het voorjaar 2021 een projectoproep in Vlaanderen om 100 ‘Zorgzame buurten’ te creëren. Lokale besturen, zorg- en welzijnsorganisaties konden hun plannen rond beter sociaal beleid op buurtniveau voorstellen. Ook in Willebroek gaan we aan de slag om minder mazen en meer net te creëren.
Minder mazen, meer net in Willebroek
Eén van de geselecteerde projecten is ‘Iedereen verbonden, da’s Willebroek’. Samen met de gemeente en andere partners zullen we de komende twee jaar de sociale cohesie versterken, sociale bescherming bevorderen en eenzaamheid tegengaan.
We bakenen ons werkingsgebied af tot Willebroek-Noord, Willebroek-Centrum en Willebroek-Zuid. In dit deel van Willebroek is de armoedeproblematiek, de maatschappelijke kwetsbaarheid en de diversiteit erg groot. De bewoners van dit gebied ervaren het (samen)leven in de buurt op zo goed als alle vlakken minder positief dan de Willebroekenaren die buiten dit gebied wonen. Dit gebied vereist dan ook extra impulsen om buurtbewoners dichter bij elkaar te brengen en om hen de hulp, zorg en dienstverlening te bieden die ze nodig hebben.
De kern van ons project is: meer en sterkere sociale netwerken voor burgers, meer contacten tussen buurtbewoners, meer sociale bescherming en meer samenwerking en afstemming tussen diensten opdat er een sterker en kwalitatiever antwoord komt op de welzijns- en zorgnoden van buurtbewoners.
Wat is nu eigenlijk een ‘Zorgzame buurt’?
In een zorgzame buurt zijn de voorwaarden vervuld opdat mensen, ongeacht leeftijd en grote of kleine ondersteuningsbehoeften op meerdere levensdomeinen, comfortabel in hun woning of vertrouwde buurt kunnen (blijven) wonen. Het is een buurt waar jong en oud samenleven, waar mensen zich goed en geborgen voelen, waar levenskwaliteit centraal staat, waar bewoners elkaar kennen en helpen, waar personen en gezinnen met grote en kleine ondersteuningsnoden ondersteuning krijgen en waar diensten en voorzieningen toegankelijk en beschikbaar zijn..