Skip to content

Duurzame® Prinskouter op maat

Project

De Prinskouter is de meest kansarme buurt van Ronse. In deze oude textielwijk zijn er veel problemen rond woonkwaliteit en is er weinig kwalitatieve publieke ruimte. We werken op drie sporen om het gebied te versterken:

Verduurzamen

Creëren van kwalitatieve publieke ruimte in samenwerking met de buurtbewoners
Samen met de buurtbewoners denken we na hoe we de publieke ruimte in de wijk kunnen omvormen tot aangename plekken voor ontmoeting, spel, … Zowel bij het ontwerp, de aanleg als het beheer worden buurtbewoners betrokken zodat zij mee beslissen over de nieuwe invulling van hun wijk.

Verbeteren van de woonkwaliteit met focus op energie

Veel woningen in de Prinskouter zijn slecht of niet geïsoleerd waardoor gezinnen met hoge energiekosten zitten. Door het aanbieden van groepsaankopen en begeleiding op maat proberen we de energiekost voor deze gezinnen te doen dalen. Daarnaast bouwen we samen met andere partners (oa SOLVA en de Provincie Oost-Vlaanderen) een groepsrenovatie-project voor de buurt uit.

Community building

Door het creëren van ruimte voor spel en ontmoeting en het organiseren van buurtactiviteiten willen we het wijkgevoel versterken.

“De nieuwe groene ontmoetingsplaats van Den Botaniek gaat echt een visuele verfraaiing zijn in de wijk. De wijk is echt grijs nu en zal hierdoor een groener beeld krijgen. In den Botaniek zal iedereen elkaar ook makkelijker ontmoeten: de bezoekers van de basisvoorziening, maar ook het personeel en de buurtbewoners.” – Kris was van bij het begin betrokken in het ontwerpproces van Den Botaniek.

Op langere termijn pleiten we bij het lokaal bestuur voor de ontwikkeling van een duurzaam masterplan voor de wijk, op maat van en in betrokkenheid met de kwetsbare bewoners.

 

Tools

SAAMO stopt niet bij de analyse. SAAMO werkt samen met wie uitsluiting ervaart en partners aan oplossingen.
Die oplossingen vertalen zich in modellen en aanpakken waar anderen mee aan de slag kunnen of die kunnen inspireren.
Bij de 'Tools' vind je draaiboeken, filmpjes en andere documenten waarmee ook jij uitsluiting kan aanpakken.

Prinskouter Wensen

Prinskouter Wensen

Maart 2020 – Een blik van buurtbewoners

Buurtrapport Prinskouter

Buurtrapport Prinskouter

Maart 2020 – Dialoog tussen bewoners en bestuur over hun buurt

Nieuws & verhalen

Het Zomert Bij SAAMO!

Het zomert bij SAAMO!

Ben je nog op zoek naar leuke en betaalbare zomeractiviteiten? SAAMO Oost-Vlaanderen organiseert tal van activiteiten over de hele provincie.…

Bewoners Dromen Van Een Groene, Warme, Open Prinskouter

Bewoners dromen van een groene, warme, open Prinskouter

De voorbije drie jaar trokken opbouwwerkers Annelien en Stijn rond in de Prinskouter. Via buurtbabbels, ontmoetingsactiviteiten en een heuse ‘LOVE…

Back To Top