Ga naar hoofdinhoud

Activiteit | Leren over smartphone, tablet of computer | Digi-tafel, Digi-leen & workshops

Activiteit
Digi-tafel Kiel
Digi-tafel Kiel
Digitale Inclusie

SAAMO Dinamo © Iso800 voor SAAMO

In de Antwerpse buurtwerken van SAAMO krijg je ondersteuning voor het gebruik van je smartphone, tablet of computer. In Borgerbaan, Dinamo, ‘t Pleintje, De Wijk en De Stek organiseren we wekelijks een Digi-tafel en kan je deelnemen aan Digi-leen. We zetten ze hier voor je op een rijtje.

Digi-tafel

Tijdens Digi-tafel kan je wekelijks met al je vragen rond een toestel en digitale toepassingen terecht in het buurtwerk, gratis en zonder afspraak. Een toestel kan zowel een smartphone, tablet als een laptop zijn. Je mag je eigen toestel meenemen of je kan er één gebruiken van het buurtwerk. Een digitale toepassing kan zowel een app zijn als een website, zoals bijvoorbeeld vragen of oefenen rond gebruik e-mail, smartschool, QR-codes, WhatsApp, ITSME of websites om een woning te zoeken of Nederlands te oefenen.

Een vrijwilliger ondersteunt je, beantwoordt je vragen en geeft je stap voor stap info, zodat je zelf leert. Elke vrijwilliger volgt vormingen en wordt ondersteund door een opbouwwerker. Een opbouwwerker is steeds aanwezig tijdens de Digi-tafel. In verschillende buurtwerken is ook een medewerker van het Webpunt aanwezig.  

Een Digi-tafel is een opstap om je weg te vinden in het bestaande aanbod van inloopmomenten en vormingen. We geven je dan ook graag informatie rond het aanbod van andere organisaties, zoals het Webpunt en Ligo. Zie het overzicht van verschillende organisaties in de stad Antwerpen waar iedereen terecht kan.

Digi-leen

Als in Digi-tafel blijkt dat je graag rond 1 of meerdere vragen rond je toestel of digitale toepassingen langer wil oefenen met een vaste vrijwilliger, dan kan je deelnemen aan Digi-leen. Dat is een buddy-werking rond digitale toepassingen. Een opbouwwerker doet een kennismakingsgesprek met je. Daarna wordt je gekoppeld aan een digi-buddy, een vrijwilliger die gedurende een langere periode (tot een half jaar) wekelijks met je zal oefenen in het buurtwerk. Als je geen laptop hebt, kan je tijdelijk gratis een laptop lenen.  

Workshops

SAAMO organiseert geregeld een workshop rond een digitale toepassing. We werken hiervoor samen met verschillende organisaties. Dit wordt aangekondigd in de buurtwerken.  

Voor vormingen en workshops verwijzen we je graag door naar het volgende aanbod:  

  • vormingen en workshops van het Webpunt. In verschillende Digi-tafels is een medewerker van het Webpunt aanwezig om je meer informatie te geven.
  • Ligo: een leerkracht kan je tijdens het Open Leersalon ondersteunen en info geven over hun aanbod.

“De laatste tijd voelde ik me zeer onwennig met al die digitale toestanden: www hier, appje daar, bankieren met laptop, en zo verder. Ik kan niet mee, help! Om mezelf moed in te spreken, kocht ik een smartphone. Dan was ik toch al zo ver. De verkoper verkondigde zeer uitdrukkelijk en zelfzeker: ‘Alles wijst zichzelf uit.’ Niets bleek verdorie minder waar! En maar sukkelen en proberen: het ging niet. Enkele goede vrienden hebben de telefoon mee opgestart, maar ik kon er niet mee overweg.

Toen kreeg ik het adres van Dinamo, waar ze mensen helpen met het gebruiken van hun laptop en smartphone. Wat zou dat betekenen voor mij? Met heel veel ongemak en ook wat schaamte belde ik voor wat uitleg en ik kreeg al meteen een uitnodiging om te komen. Dat ging snel! Ik begaf mij naar deze eerste afspraak met onzekere pas en veel vragen: hoe zou dat gaan? Wie gaat er mij helpen? Gaan ze niet te snel praten of moeilijke termen gebruiken? Zal ik het wel begrijpen?

Daar kwam ik terecht bij een vriendelijke en geduldige man met al wat grijze –wijze– haren. Oef, gelukkig, iemand die het zal begrijpen dat alles niet meer zo vlot gaat in het brein. Na een dik uur -wat ging dat vlug-, ging ik met een vol hoofd, maar erg tevreden en heel wat rustiger terug naar huis. Zou het toch nog goed komen met die digitale wereld en ik?”

Alleenstaande vrouw van 74 jaar, via de Digi-tafel in SAAMO Dinamo, september 2020

Meer weten?

Lees meer over het project achter deze activiteit.

Nieuws & verhalen

Armoedeprijs

Geef met jouw stem de armoedeprijs aan Digitaal Inclusieve Wijk

Dit jaar wordt de 14de Federale Prijs Armoedebestrijding uitgereikt. Dit jaar gaat die prijs naar organisaties en projecten in Vlaanderen,…

Maria En Rayan

Digitaal mee zijn. Kan ik dat nog wel?

Een fijne ontmoeting, een bijzondere gebeurtenis of een gezellige activiteit. Het zijn allemaal zaken die in het buurtwerk gebeuren. Regelmatig…

Inzamelactie Laptoptassen

Inzamelactie laptoptassen

Antwerpse organisaties organiseren een inzamelactie voor laptoptassen. Heb jij laptoptassen liggen? Heb je thuis of in je bedrijf ook oude…

Back To Top