Ga naar hoofdinhoud

Project | Digitale inclusie | Antwerpen

Project
Digitale Inclusie
Digitale Inclusie

SAAMO De Wijk © Iso800 voor SAAMO

Digitale Inclusie

SAAMO Dinamo © Iso800 voor SAAMO

Digitale Inclusie

SAAMO De Stek © Olivier Strobbe voor de Vlaamse Ouderenraad

Digitale Inclusie

SAAMO Dinamo © Iso800 voor SAAMO

Het project Digitale inclusie verkleint mee de digitale kloof en werkt aan verandering.

Digitalisering maakt alles makkelijker, maar voor wie?

32% van de Belgen beschikt over zwakke digitale vaardigheden. 29% van de mensen met een laag inkomen hebben thuis geen internettoegang. 56% van de internetgebruikers met een laag inkomen vult online geen formulieren in voor overheidsdiensten. Deze cijfers geven het belang aan om in te zetten op digitale inclusie.

Dit is het geheel van acties en oplossingen die nodig zijn om digitale uitsluiting te voorkomen, zodat iedereen ten volle kan deelnemen aan de digitale samenleving: 

  • betaalbare en kwaliteitsvolle toegang tot hardware, software en internet,
  • nood aan juiste competenties (kennis, vaardigheden en attitude),
  • ondersteuningsnetwerk: ergens waar je terecht kan voor je digitale vragen en
  • belang van ‘inclusion by design’ bij bedrijven, organisaties en overheid: iedereen kan de toepassingen of diensten gebruiken.

Digitaal inclusieve praktijk vertalen in aanpakken

SAAMO werkt mee aan het project Digitaal Inclusieve Wijk van de steden Antwerpen, Gent en Kortrijk. SAAMO ontwikkelde mee de toolbox van Digitaal Inclusieve Wijk met voorstelling van het concept en inspirerende praktijken. Zo organiseert SAAMO in de Antwerpse buurtwerken Digi-tafels, dit zijn laagdrempelige inloopmomenten met vrijwilligers. Elke bezoeker kan tijdens de openingsuren van de buurtwerken ook gratis wifi en een laptop gebruiken. Daarnaast ontwikkelde SAAMO mee Digi-leen, waarbij een digi-buddy iemand gedurende een langere periode ondersteunt en hierbij ook gratis een laptop uitleent.

Samen bereiken we meer

SAAMO zet praktijk op en werkt intensief samen met verschillende organisaties, waaronder: WebpuntLigoSteunpunt Tewerkstelling en Buurtwerking Elegast. In Antwerpen-Noord, Borgerhout, Deurne-Noord en Kiel trekt SAAMO het lerend netwerk e-inclusie per wijk, waar organisaties die rond dit thema werken elkaar leren kennen, aanbod op elkaar afstemmen en samenwerkingen starten.  In Buurtwerk ‘t Pleintje heeft SAAMO geen activiteiten van Digitaal Inclusieve Wijk, maar je kan er wel terecht bij het Webpunt.

 

“Digitalisering is een deel geworden van het dagelijks leven. Echter, niet iedereen is even vlot mee met de digitale geletterdheid en ontwikkelingen waardoor de kloof steeds groter wordt. Om goed te begrijpen wat werkt, wat remt, wat angst geeft of wat onbekend is, werk ik actief met een brede groep mensen die erg van elkaar verschillen. Ik ga ook samenwerkingen aan met partners en start experimenten op op maat van de bewoners van de wijk. “
Zozan Kilic, ex-opbouwwerker

Hier lees je er meer over: https://www.digitaalinclusievewijk.be/concept

We kunnen meer doen dan mensen ‘versterken’.

Met het project digitale inclusie gaan we ook in gesprek met diensten en beleid rond de toegankelijkheid van digitale dienstverlening. Digitalisering van dienstverlening heeft heel wat voordelen, maar het is belangrijk dat er ook voldoende ondersteuning wordt geboden aan burgers die het digitaal niet kunnen aanvragen.

Zo gebruiken we het click-call-connect principe: 

  • Click: belangrijk dat een website/tool/app eenvoudig te gebruiken is.
  • Call: belang van gratis telefoonnummer, eenvoudige keuzemenu’s en korte wachttijden.
  • Connect: nood aan laagdrempelige fysieke plekken waar mensen terecht kunnen, bij voorkeur zonder afspraak en ook avond- en weekendmomenten.  

We werken hiervoor samen met verschillende organisaties en onderzoeksinstellingen.  

Samen met mensen die het zelf ervaren.

We laten ook de stem horen van de deelnemers van onze activiteiten, zoals Patrick en Hilana: 

“Ik ondervind dat ik zonder digitale wereld nergens meer staat. Ik kan geen afspraken maken. Ik kan niet e-mailen. Al dat soort dingen. Wat is dat allemaal?”
Patrick, deelnemer van Digi-tafel in SAAMO De Stek


“Ik leer Word, e-mails sturen en ook Powerpoint. Ik zal ook Excel leren. Moeilijk, maar ik moet leren. Misschien kan ik dat gebruiken in mijn werk. We kunnen nu niet leven zonder het digitale, want het is de ruggengraat van het leven. Voor mij is het digitale een noodzaak om te werken en sociale contacten te hebben.”
Hilana, deelneemster van Digi-tafel in SAAMO De Stek

Meer weten? Neem contact met ons op.

  • Ken je je weg in de digitale wereld en heb je veel geduld? Misschien ben jij dan de vrijwilliger die we zoeken voor de Digi-tafels of de toekomstige digi-buddy van Digi-leen. Neem contact met ons op.
  • We zijn steeds op zoek naar (tweedehands) laptops, zodat bezoekers van het buurtwerk zonder laptop er één kunnen gebruiken. Wil je (als bedrijf) er schenken? Contacteer dan Zahid.
  • Wil je met ons samenwerken? Neem contact op met Mattia of mail naar digitaleinclusie.antwerpen@saamo.be.

Nieuws & verhalen

Maria En Rayan

Digitaal mee zijn. Kan ik dat nog wel?

Een fijne ontmoeting, een bijzondere gebeurtenis of een gezellige activiteit. Het zijn allemaal zaken die in het buurtwerk gebeuren. Regelmatig…

Inzamelactie Laptoptassen

Inzamelactie laptoptassen

Antwerpse organisaties organiseren een inzamelactie voor laptoptassen. Heb jij laptoptassen liggen? Heb je thuis of in je bedrijf ook oude…

Back To Top